Svijet

Deveti uzastopni mjesec historijski visokih temperatura širom planete

Prošli mjesec je bio najtopliji februar ikad zabilježen u svijetu, deveti uzastopni mjesec historijski visokih temperatura širom planete, dok klimatske promjene vode svijet na "neistraženu teritoriju", objavio je evropski klimatski monitor u četvrtak.

FOTO:
FOTO:

Prošle godine zabilježena je navala oluja, suše koje su sasušile usjeve i razorne požare, dok su klimatske promjene uzrokovane ljudskim faktorom pojačane prirodnim vremenskim fenomenom El Niño – izazvale zagrijavanje do vjerovatno najtoplijih nivoa u više od 100.000 godina.

Pročitajte još

Služba Copernicus Climate Change Service (C3S) prošlog mjeseca je saopštila da je period od februara 2023. do januara 2024. godine označio prvi put da je Zemlja izdržala 12 uzastopnih mjeseci na temperaturama 1,5 stepena Celzijusa višim od predindustrijske ere.

Taj trend je nastavljen, potvrđeno je u najnovijem mjesečnom ažuriranju, s tim da je februar u cjelini topliji za 1,77°C od mjesečne procjene za 1850-1900. godinu, predindustrijski referentni period.

Temperature su u februaru skočile širom planete, od Sibira do Južne Amerike, a Evropa je također zabilježila drugu najtopliju zimu u historiji.

U prvoj polovini mjeseca dnevne globalne temperature bile su “izuzetno visoke”, saopćio je Copernicus, sa četiri uzastopna dana koji su bilježili prosječne vrijednosti za 2°C više od predindustrijskih vremena – samo nekoliko mjeseci nakon što je svijet registrovao svoj prvi pojedinačni dan iznad te granice.