Svijet

Policija u Kaliforniji pod punom opremom razbila pro-palestinski protestni kamp na UCLA-ju

Stotine policajaca pod punom opremom silom su se probili do centralnog trga Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA) rano u četvrtak kako bi rastjerali pro-palestinski kamp na UCLA-ju koji su prethodne noći napale pristalice Izraela, javlja Reuters.

FOTO: EPA/  ALLISON DINNER
FOTO: EPA/ ALLISON DINNER

Rani jutarnji napad policije na demonstrante unutar UCLA označio je najnoviju tačku rastućih tenzija na američkim univerzitetskim kampusima, gdje su protesti zbog izraelskog rata u Gazi doveli do sukoba studenata međusobno, ali i s policijskim snagama.

Međutim, policija je, nakon što je prvobitno ušla u kamp, kasnije se povukla, iako nije bilo jasno da li su potisnuti ili im je naređeno da se pomaknu negdje drugo, rekao je Wassim Cornet za France 24, izvještavajući sa lica mjesta.

Pročitajte još

Na prenosima uživo na tv stanicama moglo se vidjeti oko šestero uhapšenih demonstranata kako kleče na tlu, s rukama vezanim iza leđa zip vezicama.

Tokom policijske akcije protiv studenata koji demonstriraju za civile Gaze čuli su se deseci glasnih eksplozija od topovskih udara i šok-bombi koje su policajci ispaljivali.

Demonstranti, neki noseći improvizirane štitove i kišobrane, pokušavali su blokirati napredovanje policije svojim tijelima dok su vikali “gurnite ih nazad” i osvjetljavali svjetlima lampi prema policajcima.

Drugi demonstranti s druge strane kampa brzo su odustali i viđeni su kako odlaze s vezanim rukama iznad glave pod policijskom pratnjom.

Lokalna televizijska stanica KABC-TV procijenila je da je 300 do 500 demonstranata bilo unutar kampa, dok se još oko 2.000 okupilo ispred barikada u znak podrške.

Okupljena policija je satima stajala na rubovima kampa prije nego što je konačno počela da se probija unutra oko 11.15 ujutro po Centralnoevropskom vremenu rušeći barikade i hapseći studente koji su odbili da se raziđu.

Raciju je predvodila jedinica policajaca kalifornijske patrole koji su nosili štitove i palice.