Svijet

Francuska pojačava policijske snage u Novoj Kaledoniji

Pojačanja francuske policije počela su da pristižu u Novu Kaledoniju u sklopu masovne operacije za vraćanje kontrole nad glavnim gradom Noumeom, izjavio je u petak najviši francuski zvaničnik na području tog pacifičkog ostrva.

FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
ilustracija

Broj policajaca i žandara na ostrvu pod francuskom vlašću povećat će se do petka uveče na 2.700 sa 1.700, javlja Reuters.

Nakon nereda koji su počeli u ponedjeljak i koji su rezultirali sa četiri smrtna slučaja i stotinama uhapšenih, četvrtak navečer je bio relativno miran, rekao je novinarima francuski visoki komesar Louis Le Franc.

Još uvijek postoje tačke sukoba i zabrinutosti u gradu Noumea, istakao je.

Operacije za snabdijevanje stanovništva hranom i lijekovima počet će, kako je dodao, tako što će timovi, uključujući stručnjake za čišćenje mina, ukloniti putne barikade koje su aktivisti postavili minama.

-Pojačanja će stići masovno, odmah i bit će raspoređena da kontrolišu područja koja su izmakla našoj kontroli posljednjih dana… da ponovo osvojimo sva područja urbanog dijela kojeg smo izgubili – izjavio je.

Izgrednici ljuti na izbornu reformu palili su preduzeća, automobile, pljačkali prodavnice i postavljali barikade na putevima tokom tri dana, prekidajući pristup lijekovima i hrani, saopćile su vlasti.

Vlada Nove Kaledonije je u saopćenju u petak navela da ostrvo ima zalihe hrane za dva mjeseca i da je problem u distribuciji.

Francuska je proglasila vanredno stanje na ostrvu, stavila najmanje 10 osoba u kućni pritvor i zabranila TikTok.

Trojica mladih Kanaka poginula su u neredima, a 22-godišnji policijski službenik preminuo je od rane zadobijene iz vatrenog oružja.

Pročitajte još

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin kazao je u četvrtak da je policija uhapsila osobu odgovornu za ubistvo dvojice Kanaka, a Le Franc je naveo da se jedan počinilac predao i da se istraga o drugim ubistvima nastavlja.

Neredi su izbili zbog novog zakona, koji su u utorak usvojili poslanici u Parizu, kojim će se francuskim stanovnicima koji žive u Novoj Kaledoniji 10 godina omogućiti da glasaju na pokrajinskim izborima. Neki lokalni lideri strahuju da će taj potez razvodniti glasove domorodačkih Kanaka.

Izborna reforma je posljednja žarišna tačka u višedecenijskoj borbi oko uloge Francuske na ostrvu u jugozapadnom Pacifiku, oko 1.500 km istočno od Australije, koje proizvodi minerale.

Pacifička konferencija crkava u petak se pridružila regionalnim međuvladinim grupama u pozivu Francuskoj da povuče ustavni zakon i navela da bi Ujedinjene nacije trebale voditi misiju dijaloga u Novoj Kaledoniji.

U saopćenju, crkve navode da je došlo do prekida dijaloga između francuske vlade i naroda Kanaka.

Pacific Elders Voice, grupa bivših lidera Pacifika, rekla je u petak da se odluke donose u Parizu bez smislenih konsultacija i da bi Francuska trebala poslušati “glasove autohtonih Kanaka i podršku za samoopredjeljenje na cijelom Pacifiku”.