Svijet

Upozorenje Njemačke: Sukob Evrope i Rusije mogao bi trajati decenijama

Njemački ministar obrane Boris Pistorius upozorio je evropske zemlje i NATO savez da se moraju pripremiti za decenijama dug sukob s Rusijom, u govoru na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Napori da se Rusija uključi u širu evropsku sigurnosnu arhitekturu nakon hladnog rata propali su, rekao je Pistorius u Münchenu.

Pročitajte još

“Svi ovi pokušaji bili su u suprotnosti sa strategijom Kremlja da ponovno uspostavi svoju dominaciju u istočnoj i srednjoj Evropi.”

Zapadni saveznici čvrsto će stajati uz Ukrajinu “bez obzira na to koliko će Vladimir Putin nastaviti ovaj nezakonit i besmislen rat protiv suverene nacije”, dodao je.

Pistorius je naglasio da će postojati linije razdvajanja u Evropi u narednim decenijama. “Slobodna i demokratska Evropa s jedne strane, autoritarna i ratnohuškačka Rusija s druge.”

Ključ sukoba bila je ponovna uspostava vojne moći NATO-a u Europi kako bi se suprotstavilo ruskoj prijetnji, rekao je. “Učinkovito odvraćanje je naše životno osiguranje”, tvrdi.

Tvrdi da postoje tri dimenzije uspostave učinkovitog odvraćanja. “Savez mora uložiti više novca u obranu, obnoviti industrijske kapacitete za proizvodnju streljiva i pripremiti vojne snage za raspoređivanje i borbu kada je to potrebno”, objasnio je Pistorius.

Pistorius je također rekao da su bliža suradnja sa zemljama južne hemisfere i veće poštovanje prema tim zemljama potrebni kako bi se suprotstavili ruskom globalnom uticaju. To uključuje pristanak na ugovore o izvozu naoružanja, rekao je.