Svijet

USRED JANUARA Španiju pogodio toplotni talas, izmjerene nevjerovatne temperature

U Španiji, koju je pogodio toplotni talas usred januara, jučer su zabilježene temperature od oko 30 stepeni Celzijusa, saopštila je tamošnja meteorološka služba.

FOTO: EPA-EFE/BIEL ALINO
FOTO: EPA-EFE/BIEL ALINO

U Valensiji je jučer bilo 29,5 stepeni, a kod Malage bilo je 27,8 stepeni, navela je ta služba i dodala da je u oko 400 meteoroloških stanica zabilježena temperatura iznad 20 stepeni.

Pročitajte još

Takva temperatura je specifična za sredinu ili kraj juna, odnosno tokom ljeta, rekao je portparol meteorološke službe.

Prema riječima Davida Korela, istraživača Univerziteta u Valensiji, vrućina usred zime, koja zahvata i jugoistok Francuske, uzrokovana je prisustvom snažnog anticiklona iznad Sredozemnog mora.

Španija se suočava sa sve brojnijim i učestalijim talasima toplote, ponekad i van ljetnjih mjeseci, što zabrinjava naučnike.

Zemlja je već zabilježila neuobičajeno visoku temperaturi u decembru, sa maksimumom od 29,9 stepeni u Malagi, što je nacionalni rekord za mjesec decembar.

Ti toplotni talasi se javljaju u kontekstu teške suše, posebno u Andaluziji i Kataloniji na istoku, gdje su vlasti uvele restriktivne mjere za potrošnju vode, poslije tri godine malih količina kiše.