Svijet

Ministri vanjskih poslova Egipta i Francuske razgovarali o situaciji u Gazi

Egipatski ministar vanjskih poslova Samih Shukri i francuski šef diplomatije Stephane Sejourne razgovarali su o načinima za postizanje primirja u Pojasu Gaze, koji je pod blokadom i intenzivnim napadima Izraela, javlja Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA
arhiva

Shukri i Sejourne razgovarali su o načinima rješavanja krize u Gazi te su uložili intenzivne napore koji su usmjereni na zaustavljanje tekućeg rata u Pojasu Gaze i sprečavanje pogoršanja humanitarne situacije, navodi se u pisanoj izjavi glasnogovornika egipatskog Ministarstva vanjskih poslova Ahmeda Abu Zeyda.

Govoreći jutros za egipatsku televiziju Al-Qahera News, visokorangiorani izvor je rekao:

“Napori da se postigne sporazum o prekidu vatre nastavljaju se u pozitivnom ozračju.”

“U Egiptu se održavaju konzultacije sa svim relevantnim stranama kako bi se riješile neke kontroverzne tačke između dvije strane (Izraela i Hamasa, op.a.)”, rekao je neimenovani izvor.

Hamas, koji, kako se vjeruje, drži 130 izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze, zahtijeva prekid ofanzive Izraela na palestinsku enklavu u zamjenu za bilo kakav dogovor o zarobljenicima s Tel Avivom.

Pročitajte još

Prethodnim sporazumom u novembru prošle godine oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, uključujući 71 ženu i 169 djece.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti najmanje 34.535 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 77.704 povrijeđeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.