Svijet

Egipat: Prijedlog primirja u Gazi je na stolu

Ministar vanjskih poslova Egipta Sameh Shoukry u ponedjeljak je potvrdio da postoji novi prijedlog za postizanje primirja u blokiranom Pojasu Gaze, prenosi Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
Arhiva

“Prijedlog za postizanje primirja u Gazi je na stolu”, rekao je Shoukry tokom sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Saudijskoj Arabiji.

Pozvao je Hamas i Izrael da prouče prijedlog, ne iznoseći dodatne detalje.

“Moramo staviti tačku na tekuću krizu u Gazi kako bismo riješili palestinsko pitanje”, rekao je Shoukry.

Egipatska obavještajna delegacija održala je u petak razgovore s izraelskim zvaničnicima o predloženom sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Novi prijedlog uključuje spremnost Izraela da razgovara o “obnavljanju održivog mira” u Gazi nakon prvobitnog puštanja zarobljenika iz humanitarnih razloga, rekla su dva izraelska zvaničnika za portal “Axios“.

Očekuje se i da će izraelska delegacija posjetiti Egipat u utorak kako bi nastavila indirektne pregovore s Hamasom o prekidu vatre u Gazi, javio je javni servis KAN.

Procjenjuje se da Hamas drži više od 130 izraelskih zarobljenika, dok Tel Aviv drži više od 9.100 Palestinaca u svojim zatvorima.

Pročitajte još

Hamas zahtijeva prekid smrtonosne ofanzive Izraela i povlačenje izraelskih snaga sa teritorije Pojasa Gaze.

Prethodnim sporazumom u novembru 2023. godine oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, uključujući 71 ženu i 169 djece.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti najmanje 34.454 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 77.575 je povrijeđeno

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.