Svijet

Erdogan: Zaprepašteni pratimo licemjernu politiku zapadnih lidera naspram masakra u Gazi

Oni koji lijevo-desno mašu izvještajima o ljudskim pravima nijemo posmatrali smrt 35.000 Palestinaca, od kojih su 15.000 bila djeca, poručio je u ANkari turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

FOTO:
FOTO:

Sramotno je i skandalozno za zapadne demokracije da krajnje desničarski pokreti u nekim europskim zemljama dobivaju podršku države, rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu.

“Činjenica da u nekim evropskim zemljama krajnje desničarske pokrete podržava sama država je tragedija, sramotna i skandalozna za zapadne demokratije”, rekao je Erdogan obraćajući se učesnicima radionici za izgradnju kapaciteta i obuku Međunarodne demokratske unije u glavnom gradu Ankari.

“Danas je neonacistički terorizam, potaknut mržnjom prema Turcima i svim muslimanima, dosegao nivo koji prijete životnoj i imovinskoj sigurnosti naših ljudi”, dodao je Erdogan.

Naglasio je da Turkiye ne može šutjeti pred “gnusnim” aktima rasističkog terorizma, ukazujući na ubijanje desetina turskih državljana u inostranstvu.

“Kao zemlja čiji su građani bili žrtve rasističkih terorističkih napada ne možemo šutjeti na takve događaje”, rekao je Erdogan.

Naglašavajući da slučajevi islamofobičnih i rasističkih napada nisu dobili istu osjetljivost kao antisemitski činovi, Erdogan je poručio kako su “oni koji lijevo-desno mašu izvještajima o ljudskim pravima nijemo posmatrali smrt 35.000 Palestinaca, od kojih su 15.000 bila djeca”.

Rekao je kako gotovo nijedan zapadni lider nije odgovorio na ovu brutalnost, osim “nekoliko savjesnih državnika”, dodajući kako se “nijedna hrabra duša nije pojavila da kaže Izraelu: ‘Dosta je bilo’.”

“Zaprepašteni pratimo licemjernu politiku zapadnih lidera naspram masakra u Gazi, koji nam godinama drže lekcije o demokratiji i slobodi”, poručio je Erdogan.

Potvrđujući posvećenost Turkiye da zadrži pažnju na izraelskom genocidu nad narodom Gaze uprkos pritisku “globalnog cionističkog lobija”, rekao je da “nije slučajno što je nedavno došlo do povećanja kampanja usmjerenih na nas i našu zemlju”.

„Ove kampanje imaju samo jedan cilj: da ušutkaju nas i Turkiye“, dodao je, te kazao: “Smatram korisnim podsjetiti one koji ciljaju na nas da ne možete nikuda stići pretvaranjem Turkiye u neprijatelja. Nama se ne može staviti etiketa antisemite. Odbacujemo antisemitizam na isti način na koji se suprotstavljamo islamofobiji, ksenofobiji i svim oblicima kulturnog rasizma.”

“Izraelski interesi crtaju granice zapadne demokratije. Sve što utiče na interese Izraela u njihovim očima je antidemokratsko i antisemitsko”, zaklkjučio je Erdogan.