Retrovizor

Na današnji dan 1833. godine rođen Alfred Nobel

Na današnji dan 1833. godine rođen je Alfred Nobel, švedski izumitelj i poduzetnik. Rodio se u švedskom glavnom gradu Stockholmu, u kući udaljenoj samo 700 metara od kraljevskog dvorca u Stockholmu. Otac mu se zvao Immanuel Nobel, a majka Andriette rođ. Ahlsell.

FOTO: BRITANNICA
FOTO: BRITANNICA

Alfred Nobel imao je tri brata koja su doživjela odraslu dob: Roberta, Ludviga i Emila Oskara. Najmlađi je brat, spomenuti Emil Oskar, poginuo pri eksploziji nitroglicerina u očevoj tvornici. Preostala dva brata, Robert i Ludvig (oba starija od Alfreda), osnovala su u Ruskom Carstvu naftnu kompaniju Braća Nobel (poznatu i pod kraticom BraNobel), u kojoj je i Alfred imao manji udio. Ta je kompanija iskorištavala naftne izvore kod Bakua, današnjeg glavnog grada Azerbajdžana. Uoči početka Oktobarske revolucije kompanija BraNobel bila je najveća naftna kompanija u Ruskom Carstvu, a i jedna od najvećih na svijetu.

Alfred Nobel prijavio je preko 350 patenata, a postao je poznat po eksplozivu. Neki su tvrdili da je do tog izuma došao slučajno, no on je tvrdio da je eksploziv rezultat dugotrajnih istraživanja. Afred Nobel od svog je razmjerno malog udjela u dionicama ostvario velik prihod, koji je dijelom otišao na znamenitu Nobelovu nagradu. Ostali njegovi prihodi uvelike su potjecali od prodaje eksploziva i oružja. Alfred Nobel preminuo je 1896. godine, u 64. godini, kao posljednji preživjeli od braće Nobel, piše Povijest.hr.

Prihvati notifikacije