Zdravlje

Mnogima omiljena grickalica mogla bi biti ključna za suzbijanje holesterola

Kada je riječ o zdravlju srca, prehrana igra ključnu ulogu, a orasi se izdvajaju kao posebno korisni za snižavanje holesterola.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija 30 do 60 grama oraha tokom dvije godine može smanjiti ukupni holesterol i LDL holesterol za oko 4%.

Visok nivo LDL holesterola, poznatog i kao “loš” holesterol, može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, povećavajući rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. S druge strane, HDL holesterol, ili “dobar” holesterol, pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvotoka, čime doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Pročitajte još

Orasi su jedinstveni zbog svoje izuzetno bogate nutritivne vrijednosti. Sadrže vlakna, zdrave masti, antioksidanse i druge hranjive tvari koje doprinose snižavanju holesterola. Vlakna iz oraha vezuju se za holesterol u probavnom sistemu i pomažu njegovom izlučivanju, smanjujući količinu koja ulazi u krvotok.

Osim vlakana, orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, vrstom polinezasićene masti koja pomaže u uklanjanju LDL holesterola aktiviranjem receptora u ćelijama. Takođe, sadrže omega-3 masne kiseline koje povoljno djeluju na nivo triglicerida i ukupni lipidni profil.

Antioksidansi u orasima, poput polifenola, pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, smanjujući oksidativni stres i upale koje mogu oštetiti krvne sudove. Osim toga, polifenoli mogu povećati nivo HDL holesterola, što dodatno doprinosi zdravlju srca.