BiH

Međunarodni matematički kamp u Konjicu okupio najbolje matematičare svijeta

U Konjicu je završen jedan od najvećih i najprestižnijih međunarodnih matematičkih kampova u svijetu, Maths Beyond Limits Balkans.

FOTO: BHRT / VIDEO
FOTO: BHRT / VIDEO

Učestvovali su najbolji matematičari svijeta, te profesori sa najprestižnijih univerziteta na svijetu, poput Oksforda i Kembridža.

Tokom deset minulih dana Konjic i Bosna i Hercegovina bili su središte matematičkog svijeta. Na Međunarodnom kampu učestvovalo je 45 najboljih matematičara svijeta iz više od 20 zemalja.

“Djeca na ovom Kampu su neki od najbriljantnijih umova na svijetu. Ona koja su došla iz BiH su budućnost ove države. Važnost je u prilikama koje pružamo djeci. Iz poznanstava koje ovdje steknu izrodit će se prilike koje nikad ne bi mogle da se rode kada bi djeca bila fokusirana na suženi krug svakodnevnice. Sa ovim kampom smo za našu djecu stvorili bolje sutra”, ističe Andrej Madunić, potpredsjednik Organizacionog komiteta MBLB.

Kampovi poput ovog su evropski brend, jer ih čine predavanja o primjenama matematike u biznis svijetu i u fokus stavljaju matematiku kao naučnu disciplinu.

“Sve dosad postojeće prilike bile su da učenici uče o matematici isključivo za takmičenja. Sad su prvi put vidjeli gdje to oni u stvarnom svijetu mogu da primjene i zašto je to jedno od najperspektivnijih zanimanja u svijetu i BiH”, naglašava projektni koordinator Kampa Boris Stanković.

Učesnici iz Konjica, osim znanja, nose lijepa iskustva i nova prijateljstva. Kamp su osim predavanja činili radionice i takmičenja koja su predvodila vodeća imena svjetske matematičke zajednice. Učesnici su imali priliku upoznati i kulturnu baštinu naše zemlje.

“Velika čast za našu zemlju da ugostimo matematičke lidere i nadamo se da će ovo biti garancija da budemo domaćini i naredne godine”, kaže Hajdi Mostić iz Organizacionog odbora Kampa.

Kampovi poput ovog od 2016. održavani su u Poljskoj, a kroz njih je dosad prošlo više od 350 učenika iz cijelog svijeta, piše BHRT.

Prihvati notifikacije