BiH

Jurica i Ćatić o aktivnostima za unaprjeđenje sektora voda i poljoprivrede u Konjicu

U okviru pripremnih aktivnosti za utvrđivanje Programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona (MPŠV HNK) ministar Mario Jurica posjetio je Konjic gdje se sastao s gradonačelnikom Osmanom Ćatićem, a tokom susreta razmatrane su zajedničke aktivnosti u cilju unaprjeđenja stanja u sektoru voda i poljoprivrede.

FOTO: GRAD KONJIC
FOTO: GRAD KONJIC

“Želimo prije usvajanja Programa vodnih naknada i Programa o namjenskim sredstvima rekultivacije zemljišta upoznati jedinice lokalne samouprave s projektima koje ćemo provoditi, upoznati ih s načinom rada u budućnosti i rješavanjem tekućih problema koje imamo”, kazao je Jurica nakon sastanka u Konjicu.

Mjere koje će biti aktuelne kroz Program rekultivacije zemljišta su promjena namjene zemljišta, navodnjavanje i gnojidba, saopćeno je iz Grada Konjica.

“Time želimo pomoći poljoprivrednim proizvođačima u njihovom radu i krajnjem proizvodu, kao i pomoći im u plasmanu proizvoda putem e-tržnice. U Programu vodnih naknada planirana je realizacija projekata koji se odnose na vodovod Podorašac i klizište Orahovica, te projekata koji su ranije planirani, a nisu realizirani. Želio bih pohvaliti rad Gradske uprave Konjic i Saveza poljoprivrednih udruženja, koji su primjer svima drugima. Drago mi je surađivati s ovim ljudima i prenijeti neke ideje i na druge općine i gradove, gdje to nije razvijeno”, kazao je kantonali ministar.

Gradonačelnik Ćatić naglasio je da je dobra praksa da se prije donošenja pravilnika o utrošku sredstava saslušaju mišljenja s terena i vidi u kojem pravcu se treba ići.

“Drago mi je da se dobra suradnja koju smo imali u proteklom periodu nastavlja i da će biti intenzivirana u budućnosti. Čestitam ministru na aktivnostima koje je radio u proteklih 100 dana, vidjeli smo da je suradnja s Gradskom upravom Konjic na zavidnom nivou. Planirani projekti vodovod Podorašac i klizište Orahovica, koji će u narednom periodu biti potpomognuti od kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od velike su važnosti za Gradsku upravu Konjic i njegove stanovnike”, kazao je Ćatić.