BiH

Ko i kako može dobiti počasnu iskaznicu OSA-e?

Brojne su reakcije na hapšenje federalnog zastupnika Salke Zildžića. imao je kod sebe pištolj koji nije smio nositi u drugu državu, te navodno i počasnu iskaznicu OSA-e.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Salko Zildžić u sredini fotografije

Koliki je ovo sigurnosni problem? Odgovore za N1 dao je Denis Hadžić, direktor Centra za sigurnosne studije.

“Prije svega trebamo imati humanitarni pristup jer se radi o državljanu BiH i ova zemlja mu treba pružiti svu pravnu pomoć- To je veliki prijetup i vidimo da je zaprijećena kazna od dvije do 12 godina. Veoma je nezahvalna situacija u kojoj se našao naš zastupnik Zildžić”, rekao je Hadžić za N1.

Kada je u pitanju iskaznica OSA-e o kojoj javnost bruji proteklih dana, kazao je kako to sve vrlo lako može riješiti OSA, ali da su iz nekog razloga “vrlo tajnoviti”.

Pročitajte još

“Trebaju u uvid javnosti dati pravilnik o službenim legitimacijama i evidenciju, da li generalni direktor ima pravo da izda jednu takvu iskaznicu zaslužnim građanima, partnerima, partnerskim organizacijama. Prvo treba vidjeti postoji li zakonska osnova pa evidencija kome su izdate. Te iskaznice nemaju nikakav formalan značaj, ne možete ostvariti nikakva prava već se možete hvaliti užem krugu svojih ljudi”, rekao je Hadžić u Novom danu.

Dodao je kako treba i ispitati da li je riječ o pravoj ili krivotvorenoj takođe.

“Na njoj piše počasna, službena iskaznica i oblikom se razlikuje od legitimacije koju posjeduju uposlenici OSA-e. Mi kao građani ne možemo dobiti na uvid kako izgledaju prave”, rekao je.

O navodima da se Zildžićeva iskaznica ne nalazi u evidenciji, Hadžić kaže kako Tužilaštvo i Komisija za nadzor OSA-e lako mogu doći do tih podataka.

“Ne možete ostvariti pravo s tim, počasna iskazinica ne daje benficije”, ističe.

Ministar sigurnosti Nenad Nešić zatražio je od policijskih agencija BiH da izvrše reviziju svih izdatih službenih legitimacija, no počeli su ga optuživati da nema nadležnost za to. Hadžić kaže kako Nešić jeste zapovjednik agencijama, osim kada su u pitanju operativni podaci.

“Tu je autonomija sedam agencija. Ne vidim zašto se pravi problem da ministar raspolaže informacijom ko ima službene iskazinice u evidenciji”, rekao je.

Zatraženo je i sazivanje sjednice Zajedničkog povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e. Hadžić smatra da je pohvalno da je ova komisija održala već tri sjednice.

“Građani mogu biti sigurni da će, ako ništa, biti ispitani ovakvi propusti. To je ipak pozitivna reakcija kako bi se stvari izvele na čistac”, zaključio je.

Prihvati notifikacije