BiH

Pravna dilema! Šta ako Salko Zildžić ne izvrši obaveze prema Srbiji?

Nastavlja se pravna dilema u vezi sa slučajem Salke Zildžića, federalnog zastupnika SDA.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

On je pušten na slobodu iz pritvora u Užicu, nakon što je tamošnji sud prihvatio Sporazum o priznanju krivičnog djela između Višeg javnog tužilaštva u Užicu i okrivljenog.

Zbog izvršenog krivičnog djela – nošenje i promet oružja, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, uz mjeru elektronskog nadzora. No, ovaj slučaj je otvorio niz pitanja i različita pravna tumačenja. Može li se strana presuda preinačiti u našoj zemlji i kako će presuda iz Srbije biti provedena?

Pročitajte još

“Ako on tamo izmiri sve obaveze prema Republici Srbiji i izdrži kaznu zatvora ili to plati, ako je predviđeno zakonom zamjenom, onda je tamo postupak u cijelosti okončan i ovdje se samo evidentira da je ta osoba osuđivana u inostranstvu. Međutim, ako ne izvrši obaveze prema Srbiji, onda Srbija može tražiti međunarodno priznanje te odluke putem ministarstava pravde i na osnovu zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i sporazuma o međusobnoj saradnji, onda se naš sud tu miješa – priznaje tu odluku, traži izvršenje itd.”, objašnjava advokat Vlado Adamović, piše Federalna.ba.

Prihvati notifikacije