BiH

Vijeće ministara BiH zatražilo da se nakon 10 godina obnove razgovori o granici između BiH i Srbije

Vijeće ministara BiH zadužilo je danas Državnu komisiju za granicu Bosne i Hercegovine da u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH obnovi kontakt s partnerima iz Republike Srbije i nastavi saradnju na izradi upotpunjenog prijedloga ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ/RINGIER
FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ/RINGIER
Ilustracija

Ministarstvo civilnih poslova u tom pravcu stvorit će tehničke preduvjete za rad Državne komisije za granicu BiH.

Prethodno je Vijeće ministara BiH usvojilo Izvještaje Ministarstva civilnih poslova o dosadašnjim aktivnostima u vezi s razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koje će biti dostavljeno Predsjedništvu BiH.

Posljednja sjednica Međudržavne diplomatske komisije za državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije održana je 10. 5. 2010. godine.

Podsjećamo da je polovinom maja 2019. godine potpisan Protokol o utvrđivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, koji je stupio na snagu 2020. godine.

Državna komisija za granicu Bosne i Hercegovine imenovana je krajem 2020., a mandat joj traje do 2023. Članovi su Nikolina Hajder, Zijad Džananović, i Željko Obradović, koji je trenutno predsjedavajući Komisije.

Inače, član Predsjedništva BiH Denis Bećirević podnio je 19. februara zahtjev da Predsjedništvo BiH razmatra izvještaj Komisije.

Četiri lokaliteta su sporna na istoku BiH koja ukupno obuhvataju 40 kvadratnih kilometara.

Riječ je o području hidrocentrala Zvornik i Bajina Bašta, dio pruge Beograd – Bar (selo Štrpci, opština Rudo), kao i enklava Međurečje, koja je dio opštine Rudo, ali je u potpunosti okružena teritorijom Priboja u Srbiji.

Uvjet Beograda za nastavak pregovora je istovremena korekcija granice na sve četiri lokacije.

Razmjena teritorija je bila opcija krajem 2017. godine, kada je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, na sastanku sa Predsjedništvom BiH predložio razmjenu teritorija u opštinama Rudo i Priboj po principu “metar za metar”.

Prihvati notifikacije