Region

FOTO Policajci zaustavljaju vozila i legitimiraju putnike: Privremena suspenzija Schengena na granici sa Slovenijom

Nakon odluke Vlade Slovenije, na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske na snazi je desetodnevna mjera suspenzije schengenskog režima zbog povećane opasnosti od terorizma.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Mjera slovenske Vlade o suspenziji Schengena na granici s Hrvatskom na snazi je od ponoći i trajat će narednih deset dana, do 30. oktobra, što je period u kojem će slovenska strana odlučiti hoće li suspenziju produljiti ili će ponovno otvoriti granicu za sve putnike koji iz Hrvatske ulaze u Sloveniju.

Na jednom od frekventnijih graničnih prijelaza Bregana – Obrežje od jutros se stvaraju manji redovi jer policajci, ovisno o procjeni, legitimiraju putnike u osobnim vozilima, kombijima i autobusima, a na ulazu za kamionski promet na red jutros čeka desetak kamiona čije tovarne prostore slovenski carinici pregledavaju, sukladno procjenama.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Veći dio vozila ipak prolazi bez zaustavljanja, nakon vizualne procjene policajaca, tako da se ipak ne očekuju preveliki redovi na ulasku u Sloveniju, kakvi su bili redovita pojava do pristupanja Hrvatske u Schengen, od 1. januara ove godine.

Slovenska policija otvorila je 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet na granici s Hrvatskom te dva prijelaza na granici s Mađarskom. Za državljane Europske unije bit će otvoreno dodatnih 18 slovenskih graničnih prijelaza.

Hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o mjeri koja je sukladna zakonima o Schengenu, kako se uvodi zbog povećanih sigurnosnih prijetnji za države članice te kako ne znači ukidanje Schengena, nego njegovo privremeno stavljanje van snage.

Devet zemalja, članica Europske unije i Schengena, od nedavno je uvelo ponovne kontrole na unutarnjim granicama.

Istu mjeru identičnog vremenskog trajanja od ponoći je uvela i Italija prema susjednoj Sloveniji s ciljem intenzivnije kontrole ulazaka u zemlju nakon terorističkih napada u Briselu i Francuskoj, ratnih sukoba na Bliskom istoku te povećanog priljeva migranata na vanjske granice schengenskog prostora.

Prihvati notifikacije