Magazin

Kardiolog tvrdi da je ovo najgora navika za zdravlje srca

Ako imate porodičnu historiju bolesti srca ili drugih kardiovaskularnih problema, to ne znači da ste osuđeni na isto. Iako genetika igra ulogu u zdravlju srca, procjenjuje se da se 90 posto srčanih bolesti može spriječiti prehranom i životnim navikama.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Kardiolog Norman Lepor tvrdi da postoji jedna navika koja može imati razorne učinke ne samo na srce već i na cjelokupno zdravlje.

Pušenje značajno povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara i periferne vaskularne bolesti, što može dovesti do amputacije nogu u teškim slučajevima”, kaže dr. Lepor. Dodaje da redovno pušenje također može uzrokovati nakupljanje plaka u koronarnim arterijama, što može povisiti razinu LDL, odnosno lošeg kolesterola, piše Index.hr.

Ako pušite, možda vam se čini teškim prestati, ali to je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje. Dr. Lepor potiče sve koji puše da razgovaraju sa svojim ljekarom o mogućnostima koje su im na raspolaganju kako bi prestali pušiti.

Na zdravlje srca negativno utiču i sjedilački način života, prehrana s visokim udjelom zasićenih masnoća i natrija te prekomjerna tjelesna težina.

Prihvati notifikacije