Te komponente mogu imati protuupalno i antioksidativno djelovanje, čineći štetne produkte metabolizma manje opasnima, tvrde.
Međutim, postoji kontroverza oko ovog istraživanja. Studiju je financirao State Key Laboratory of Biological Fermentation Engineering of Beer, koji je povezan s Tsingtao Brewery, jednom od najvećih pivovara u Kini. Dodatno, dva od pet autora studije su iz laboratorija te pivovare, što ukazuje na mogući sukob interesa. Helmut Seitz, naučnik koji se bavi istraživanjem alkohola, sumnja u neovisnost ovog istraživanja.
Ipak, istraživanje je kontroverzno
Seitz naglašava da, unatoč potencijalnim prednostima nekih sastojaka piva kao što je ekstrakt hmelja, štetan oksidativni učinak alkohola na tijelo je znatno veći. Oksidativni stres može izazvati upale i povećati rizik od različitih bolesti, uključujući dijabetes i rak. Također, Seitz upozorava da alkohol, posebno u debelom crijevu, može povećati rizik od raka, budući da se u tijelu pretvara u toksični acetaldehid, piše DW.
Paradoksalno, Seitz tvrdi da je pivo čak štetnije za crijeva od vina, iako još nije jasno zašto je to tako.