“Jaja i kava imaju svoje individualne prednosti i u njima se može uživati kao dio uravnoteženog doručka. Jaja daju proteine, zdrave masti, vitamine i minerale. Kava je pak poznata po visokom udjelu kofeina, koji daje stimulativne učinke”, izjavila je magistrica nutricionizma i dijetetičarka Priya Bansal, piše Mirror.
Stručnjakinja upozorava da bi miješanje jaja i kafe moglo dovesti do ne baš idealnih posljedica zbog ometanja apsorpcije hranjivih tvari. Tanini i polifenoli koji se nalaze u kavi mogu blokirati unos željeza i kalcija iz jaja u tijelo.
Mogli bi pasti i želučani problemi
Neki stručnjaci zbog toga predlažu da se pričeka najmanje sat vremena nakon što pojedete jaja, prije nego se odlučite popiti šalicu svojeg omiljenog toplog napitka, navodi Huffington Post.
Problem nije, doduše, samo u tome što bi mogli biti uskraćeni za važne nutrijente, već i u tome da bi potencijalno mogli imati i probavne smetnje. I jaja i kava, odnosno čaj, potiču proizvodnju želučane kiseline, što može dovesti do refluksa kiseline, žgaravice ili želučanih tegoba.
Osim toga, ima još jedan element zbog kojeg biste mogli prije posegnuti za čašom vode. I kava i jaja imaju diuretička svojstva, zbog čega biste mogli imati snažniju potrebu da odete mokriti. Bansal je podsjetila kako kava može ometati apsorpciju određenih lijekova, kao što su antibiotici ili antacidi, te da konzumacija kave uz jaja mogla dodatno poremetiti ovu apsorpciju, odnosno smanjiti njihovu učinkovitost.