Svijet

Izraelska vojska rasporedila raketne brodice u Crvenom moru nakon napada jemenskog pokreta Huti

Izraelska vojska saopćila je da je u srijedu rasporedila raketne brodice u Crvenom moru kao pojačanje, dan nakon što je pokret Huti koji je povezan s Iranom saopćio da je pokrenuo raketne i napade bespilotnim letjelicama na Izrael, i obećao da će ih pokrenuti još.

FOTO: EPA-EFE/ABIR SULTAN
FOTO: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Na fotografijama koje je objavila vojska prikazane su korvete klase Saar kako patroliraju u blizini luke Eilat u Crvenom moru, koju Izrael smatra novim frontom jer njegov rat u Gazi izaziva odmazdu od proiranskih snaga u drugim dijelovima regije.

Pokret Huti saopćio je u utorak da je pokrenuo tri napada dronovima i projektilima prema Izraelu od početka rata Hamasa i Izraela 7. oktobra. Obećao je da će takvih napada biti još “kako bi pomogli Palestincima da pobijede”.

U onome što je izgledalo kao novi napad tokom noći, izraelska vojska je saopćila da je presrela “zračnu prijetnju” iznad Crvenog mora.

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi kazao je u utorak da su napadi Hutija nedopustivi, ali je odbio precizirati na pitanje kako bi Izrael mogao odgovoriti.

Huti su dio iranskog regionalnog saveza koji je neprijateljski raspoložen prema Izraelu i Sjedinjenim Državama, i koji uključuje libanski Hezbolah i milicije koje podržava Iran u Iraku.

Huti vladaju dijelovima Jemena, uključujući glavni grad Sanu, skoro dvije hiljade kilometara od Izraela.

Rakete i bespilotne letjelice ispaljene na Izrael iz područja Crvenog mora od 7. oktobra do sada su ili oborene ili nisu uspjele pogoditi ciljeve.

U incidentu od 27. oktobra Izrael je naveo da Huti stoje iza napada dronom koji je izazvao eksplozije u dva egipatska grada na Crvenom moru, navodeći da su imali namjeru da napadnu Izrael, prenosi Reuters.