Svijet

SAD: Uništili smo raketu koju su Huti planirali lansirati u Crveno more

Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile su da su izvele odbrambenu akciju kako bi uništile raketu zemlja-zrak koju je proiranska grupa Huti u Jemenu planirala da lansira prema Crvenom moru, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/YAHYA ARHAB
FOTO: EPA-EFE/YAHYA ARHAB
Arhiva

Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) objavila je da su američke snage u petak otkrile raketu zemlja-zrak koja je trebala biti lansirana prema Crvenom moru iz regije koju kontrolišu Huti.

Dodaje se da je izveden napad u samoodbrani s obrazloženjem da je raketa predstavljala prijetnju američkim avionima u regionu.

U saopštenju se još navodi da su Huti iz Jemena uspjeli lansirati protivbrodsku balističku raketu u Crveno more, ali da nijednom brodu nije pričinjena šteta.

Huti od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih vazdušnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

Prihvati notifikacije