Svijet

Huti: Odlazak njemačke fregate iz Crvenog mora "korak u pravom smjeru"

Jemenska grupa Huti u nedjelju je pozdravila odlazak njemačke fregate iz Crvenog mora kao "korak u pravom smjeru", javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/YAHYA ARHAB
FOTO: EPA-EFE/YAHYA ARHAB
Arhiva

Njemačka televizija Deutsche Welle objavila je u subotu da je fregata “Hessen” napustila Crveno more nakon što je završila misiju “zaštite komercijalnih brodova od Huti militanata u Jemenu”.

Fregata je bila dio pomorske odbrambene misije Evropske unije ASPIDES. Raspoređena je u Crveno more u februaru usljed napada Huta na komercijalne brodove u regiji.

“Odlazak njemačke fregate korak je u pravom smjeru”, rekao je u saopćenju Hussein Al-Ezzi, koji djeluje kao zamjenik ministra vanjskih poslova u vladi koju vode Huti.

Rekao je da vlasti Huta žele održati sigurnu plovidbu Crvenim morem.

Pročitajte još

Vođa Huta Abdul-Malik al-Houthi pozvao je u četvrtak evropske zemlje da povuku ratne brodove iz Crvenog mora, ističući da nema opasnosti za evropske brodove koji “ne idu u Izrael”.

Huti od prošle jeseni napadaju komercijalna plovila u Crvenom moru, posebno ona koja idu za Izrael. Kažu da je cilj napada izvršiti pritisak na Izrael da zaustavi smrtonosni napad na Pojas Gaze, gdje je od prošlog oktobra ubijeno skoro 34.100 ljudi.

Napadi Huta potaknuli su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo da pokrenu osvetničke zračne napade na mjesta te grupe u Jemenu.

Crveno more jedan je od najčešće korištenih pomorskih puteva za prijevoz nafte i goriva.