Svijet

Huti gađali američki brod u Adenskom zaljevu

Glasnogovornik Huta Yahya Seri je naveo da su "odgovarajućim pomorskim projektilom" gađali brod američke mornarice "Lewis B Puller".

Adenski zaljev
FOTO: ANADOLIJA

Huti u Jemenu objavili su da su projektilima gađali brod američke mornarice u Adenskom zaljevu, javlja Anadolu.

Pročitajte još

Glasnogovornik Huta Yahya Seri je naveo da su “odgovarajućim pomorskim projektilom” gađali brod američke mornarice “Lewis B Puller”.

Seri je naveo da je napad izveden radi podrške palestinskom narodu i odgovora na napade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na Jemen.

Dodao je da će nastaviti da blokiraju brodove koji pripadaju Izraelu ili idu u izraelske luke dok napadi na Pojas Gaze ne prestanu i ne prestane blokada palestinske enklave.

SAD i Velika Britanija započeli su zračne napade na ciljeve Huta 11. januara u znak odmazde za napade Huta na plovila u Crvenom moru, koji su stvorili strah od novog skoka inflacije i prekida lanca snabdijevanja.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva. Koristi se za tranzit između egipatskog Sueckog kanala i Adenskog zaljeva, omogućavajući brodovima da izbjegnu mnogo skuplju i dužu rutu preko južne obale Afrike.

Prihvati notifikacije