Svijet

Huti objavili da su gađali brod koji je plovio prema izraelskim lukama

Huti u Jemenu objavili su da su krstarećim projektilom gađali brod koji je plovio ka izraelskim lukama, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/YAHYA ARHAB
FOTO: EPA-EFE/YAHYA ARHAB
Arhiva

Yahya Seri, vojni glasnogovornik Huta, izjavio je da su krstarećim projektilom gađali brod koji je išao u izraelske luke i da je projektil direktno pogodio cilj.

“U cilju podrške ugnjetavanom palestinskom narodu, koji je podvrgnut napadima i blokadama u Pojasu Gaze, pomorske snage jemenskih oružanih snaga (Huti, op.a.) izvele su operaciju protiv broda Zografia koji je plovio prema Izraelu”, rekao je Seri.

Istakao je da je napad rezultirao “direktnim pogotkom”.

Dok Huti, koje podržava Iran, nastavljaju svoje akcije protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru, jednoj od najvažnijih strateških tranzitnih linija u svijetu, kao odgovor na izraelske napade na Gazu, Jemen je gotovo deceniju poprište sukoba između vladinih snaga koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, i pokreta Huti.

Nakon nedavnih akcija Huta u Jemenu protiv komercijalnih brodova kao odgovor na napade Izraela na Gazu, mnoge kompanije odlučile su prekinuti svoja putovanja Crvenim morem.

Pentagon je 6. decembra 2023. godine objavio da pregovaraju o uspostavi međunarodne “Pomorske operativne jedinice” protiv napada Huta u Jemenu na komercijalne brodove u Crvenom moru, a 18. decembra najavili su uspostavu multinacionalne misije pod nazivom “Operation Welfare Guardian”.