Kultura

Izložba u Konjicu u povodu Dana nezavisnosti BiH i Dana oslobođenja Konjica od fašizma

U Konjicu je u četvrtak otvorena izložba pod nazivom '1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine' koju su Grad Konjic i Arhiv Federacije BiH, u suradnji s Bošnjačkom zajednicom kulture Preporod Konjic i Ustanova Narodni univerzitet, organizirali u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić rekao je da je cilj prigodnim sadržajima ukazati na važnost referenduma provedenog 29. februara i 1. marta 1992. godine, kada su građani Bosne i Hercegovine, među kojima i Konjičani, svojim glasom doprinijeli da BiH bude nezavisna.

Pročitajte još

– Prisjećajući se svih ljudi koji su sudjelovali u tim aktivnostima, posebno onih koji su, vodeći se idealima koje je sam referendum sadržavao, dali svoje živote za nezavisnost, slobodu i opstanak naše domovine, upriličili smo izložbu, a njeno otvaranje povjerili jednom od naših najstarijih sugrađana, koji je jasno svijetu poslao poruku da želi živjeti u suverenoj i neovisnoj Bosni i Hercegovini – kazao je gradonačelnik.

Izložbu fotografija i novinskih članaka iz fundusa Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine u ime građana Konjica otvorio je 96-godišnji Ibrahim Tulić.

– Kao aktivan građanin 1992. godine, ali i danas, trudio sam se razmišljati o budućnosti Bosne i Hercegovine i dobrobiti njezinih građana. Referendum sam shvatio kao značajan korak u to vrijeme i glasao sam za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, zbog čega sam ponosan. Poručujem svima, naročito mladima da vole svoju domovinu, poštuju je i čuvaju – rekao je Tulić.

Direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine Hajrudin Ćuprija izrazio je zadovoljstvo pozivom Grada Konjica da izložbu koju su predstavili u Sarajevu, također prikažu i u Konjicu.

– Jako je značajno da su danas u ovim aktivnostima sudjelovali i mladi Konjičani, učenici koji su u pratnji nastavnika imali priliku da se upoznaju i nauče na ovaj način što se to značajno događalo u našoj prošlosti i kako je Bosne i Hercegovine stekla nezavisnost. Čestitam Gradu na aktivnostima kojima će ove godine, kroz višednevne prigodne sadržaje, obilježiti jedan od najvažnijih praznika naše domovine – kazao je Ćuprija.

Izrazio je nadu da će saradnja koja je ovom prilikom uspostavljena između Grada Konjica i Arhiva Federacije BiH u budućnosti polučiti brojne zajedničke aktivnosti. 

Učenica osmog razreda Prve osnovne škole Konjic Naida Babović dodala je da je sretna što i na ovaj način može više učiti o svojoj domovini.

Izložbu će u narednim danima, osim građana i gostiju Konjica, imati priliku posjetiti učenici osnovnih, kao i Srednje škole Konjic.

Prihvati notifikacije