BiH

Ambasador Francuske posjetio Konjic: "Bilo mi je važno da posjetim ovaj grad..."

Ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini François Delmas posjetio je Grad Konjic gdje se sastao s gradonačelnikom Osmanom Ćatićem.

FOTO: GRAD KONJIC
FOTO: GRAD KONJIC

“Kada sam prije nekoliko mjeseci preuzeo dužnost u Bosni i Hercegovini bilo mi je važno da posjetim Konjic, grad vrijedan pažnje i veoma dinamičan, da razgovaram s gradonačelnikom, s predstavnicima lokalnih preduzeća i bolje upoznam ovu značajnu zajednicu, koja očigledno ima vrlo veliki potencijal.

Ovo je moja prva posjeta Konjicu i impresioniran sam nastojanjima Grada u pogledu turizma i energetske tranzicije, što su područja u kojima treba istražiti mogućnosti za suradnju s francuskim partnerima. Uloga veleposlanstva je proširiti veze između Bosne i Hercegovine i Francuske kao i da prati Bosnu i Hercegovinu na njezinom europskom putu“, kazao je ambasador François Delmas u ponedjeljak.

Gradonačelnik Ćatić je tokom ovoga susreta predstavio ostvarene rezultate Gradske uprave Konjic na raznim poljima djelovanja.

“Saradnja koju smo imali s dosadašnjom ambasadoricom Toudic nastavljamo s ambasadorom Delmas i izuzetno mi je drago da postoji interes za ono što činimo na polju gospodarskoga uvezivanja i stvaranje mogućnosti za rast i razvoj privrede zasnovan na pricipima održivosti uz korištenje obnovljivih izvora energije. Nadam se da će ovakvi susreti doprinijeti kreiranju i realiziranju zajedničkih aktivnosti, kada je o gospodarstvu i obrazovanju riječ”, kazao je gradonačelnik Konjica.