Koristite kikiriki koji nije posoljen ni pržen kako biste dobili ugodan, neutralan okus i lijepu boju. Gotovo mlijeko stavite u staklenu bocu, zatvorite i čuvajte u frižideru.
Dodajte ga u kafu ili pahuljice i uživajte u zanimljivom okusu. Uz to, možete ga koristiti i u pripremi slastica poput keksića, brownieja, muffina, ali i kao sastavni dio smoothieja i shakeova.
Sastojci:
150 g kikirikija
1 l vode + dodatno 500 ml
1 kašićica ekstrakta vanilije
Postupak:
Kikiriki stavite u veliku staklenku i prelijte litrom vode. Poklopite i pustite da odstoji preko noći.
Ocijedite ih i isperite pod hladnom vodom.
Prebacite ih u blender, prelijte sa 500 ml svježe vode i dodajte ekstrakt vanilije. Blendajte minutu.Stavite gazu preko čiste staklenke i pažljivo procijedite mlijeko. Lagano pritisnite gazu kako biste iscijedili ostatak mlijeka, pišu 24 sata.