Magazin

Ima i to: Recept za domaće mlijeko od kikirikija

Ako volite pripremati domaće mlijeko, poput kokosovog i bademovog, svidjet će vam se i ovaj jednostavan recept za mlijeko od kikirikija.

FOTO: THE GUARDIAN
FOTO: THE GUARDIAN

Koristite kikiriki koji nije posoljen ni pržen kako biste dobili ugodan, neutralan okus i lijepu boju. Gotovo mlijeko stavite u staklenu bocu, zatvorite i čuvajte u frižideru.

Dodajte ga u kafu ili pahuljice i uživajte u zanimljivom okusu. Uz to, možete ga koristiti i u pripremi slastica poput keksića, brownieja, muffina, ali i kao sastavni dio smoothieja i shakeova.

Sastojci:

150 g kikirikija

1 l vode + dodatno 500 ml

1 kašićica ekstrakta vanilije

Postupak:

Kikiriki stavite u veliku staklenku i prelijte litrom vode. Poklopite i pustite da odstoji preko noći.

Ocijedite ih i isperite pod hladnom vodom.

Prebacite ih u blender, prelijte sa 500 ml svježe vode i dodajte ekstrakt vanilije. Blendajte minutu.Stavite gazu preko čiste staklenke i pažljivo procijedite mlijeko. Lagano pritisnite gazu kako biste iscijedili ostatak mlijeka, pišu 24 sata.