BiH

Helez: Vojnoobavještajna potpora imperativ prvog reda

U prisustvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza i zamjenika načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) za operacije generalmajora Ivice Jerkića danas je Sarajevu održana Godišnja konferencija organa vojnoobavještajnog roda (VOR) OSBiH.

FOTO: MODBIH
FOTO: MODBIH

Konferencija u Domu OSBiH održana je u cilju redovnog godišnjeg sagledavanja i analize stanja i potrebe za adekvatnim planiranjem budućih aktivnosti ovog roda Oružanih snaga.

Uz ministra Heleza i generala Jerkića, konferencijom su predsjedavali i pomoćnik ministra odbrane BiH za obavještajno-sigurnosne poslove Predrag Đurić i načelnik Uprave za obavještajno-sigurnosne poslove ZS OSBiH brigadir Nedžad Novalija, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

Imajući u vidu složenost sigurnosne situacije i sigurnosnog ambijenta na globalnom planu, ministar Helez je u svom obraćanju na konferenciji istaknuo kako unapređenje vojnoobavještajne potpore postaje imperativ prvog reda.

On je podsjetio da je strateškim dokumentom o modernizaciji OSBiH trasiran put za opremanje i osposobljavanje cjelokupnih OSBiH pa tako i ovog roda.

“Više nego ikad do sada postaje aktuelna tvrdnja da su obavještajci oči i uši donositeljima odluka na svim razinama upravljanja, zapovijedanja i nadzora. Vođenje operacija punog spektra u okviru zakonom propisanih nadležnosti, suprostavljanje hibridnim i drugim asimetričnim prijetnjama, nezamislivi su bez visokointegrirane i sveobuhvatne obavještajne potpore” – naglasio je ministar odbrane BiH.

Dodao je kako, bez obzira na objektivne ometače i usporenu provedbvu dokumenta o modernizaciji, OSBiH svakim danom nastavljaju s jačanjem i izgradnjom kapaciteta.

“Uložit ću maksimalne napore kako bi se ubrzala i osigurala provedba Plana modernizacije OSBiH, u okviru kojih je predviđena i modernizacija i opremanje struktura VOR-a” – poručio je Helez.

Godišnja konferencija rezultira zaključcima, proisteklim iz naučenih lekcija i usmjerenim na buduće aktivnosti pripadnika ovog roda OSBiH, saopćeno je iz MOBiH.

Prihvati notifikacije