BiH

Helez se susreo sa papom Franjom

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez,predvodio je izaslanstvo BiH, koje je danas u Vatikanu nazočilo općoj audineciji Svetog Oca.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Izaslanstvo u kojem su i zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić i zamjeniknačelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse general-bojnik Gojko Knežević, susrelo se s papomFranjom i najvišim dužnosnicima Vatikana, uključujući i drugog čovjeka u hijerarhiji Vatikanadržavnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina.

Poslije same audijencije, ministar Helez je razgovarao s papom te mu zahvalio što je Sveta Stolicauvijek podržavala Bosnu i Hercegovinu te mir i pomirdbu među njenim narodima. On je posebnozamolio Svetog Oca da iskoristi svoj utjecaj da pomogne i zaštiti suverenost i neovisnost države Bosnei Hercegovine i podupre njen put ka euroatlantskim integracijama, jer taj put nema alternativu za boljubudućnost svih njenih naroda.

Nakon toga, izaslanstvo iz BiH sastalo se s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Parolinom. Urazgovoru koji je trajao 50 umjesto planiranih 20 minuta razmatrani su odnosi BiH i Svete Stolice,vjersko dušobrižništvo u Oružanim snagama BiH, kao i mogućnosti dalje gradnje međusobnogpovjerenja u Europi i regiji zapadnog Balkana.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

„Sveta Stolica je među prvima uspоstavila diplomatske odnose s BiH i od tada, naši su međusobniodnosi kontinuirano dobri. BiH je jedna od rijetkih europskih država koju su već tri puta posjećivalipoglavari rimokatoličke crkve. Papa mi je rekao da moli za sve stanovnike Bosne i Hercegovine teizrazio potrebu za još čvršćom suradnjom među narodima i jačom izgradnjom međusobnog povjerenja,kako zemalja u regiji, tako i u svijetu. Dužnosnici Svete Stolice ohrabrilili su nas da ne posustajemo,već hrabro i vrijedno gradimo naš europski put, uz međusobno poštivanje i uvažavanje višenacionalneprirode Bosne i Hercegovine,“ rekao je tim povodom ministar Zukan Helez.

Završavajući službeni posjet Svetoj Stolici, ministar Helez je posjetio i veleposlanstvo BiH uVatikanu, pri čemu je s uposlenicima veleposlanstva razgovarao o daljim planovima i uvjetima života irada u Vatikanu.

Prihvati notifikacije