Svijet

Vatikan objavio kakvo je zdravstveno stanje pape Franje

Papa Franjo se oporavlja nakon što je tokom vikenda imao simptome gripe, saopćio je u ponedeljak Vatikan, napominjući da će 86-godišnji pontifik odgoditi neke sastanke tokom oporavka, navodi ANSA.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Papino stanje je dobro i stabilno, nema temperaturu i njegova respiratorna situacija se očigledno popravlja rekao je portparol Vatikana Matteo Bruni u izjavi.

Papa Franjo je u subotu otkazao svoje planirane aktivnosti zbog onoga što je Vatikan nazvao “simptomima lakše gripe”, a CT skeniranje je isključilo “rizike od plućnih komplikacija”.

Bruni je u ponedjeljak ponovio da je skeniranje isključilo upalu pluća, “ali je pokazalo manju upalu koja uzrokuje određene poteškoće s disanjem”. Za efikasniji tretman, stavljena mu je kanila za infuziju intravenske antibiotske terapije – rekao je on.

Neki važni sastanci su odgođeni, rekao je Bruni, dok su oni manje naporni još uvijek na papinom rasporedu.

Zbog svog stanja tokom vikenda, papa Franjo je tradicionalnu Angelus molitvu molio u nedjelju iz svoje rezidencije umjesto sa prozora s pogledom na Trg Svetog Petra.

Duhovni vođa 1,3 milijarde katolika trebao bi održati dugo očekivani govor na klimatskom samitu UN-a u Dubaiju sljedeće subote.

Prihvati notifikacije