Život

Papa Franjo pozvao na zabranu surogat majčinstva

Papa Franjo pozvao je na globalnu zabranu roditeljstva putem surogat majčinstva i nazvao tu praksu "žalosnom" i teškim kršenjem dostojanstva žene i djeteta.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

“Smatram žalosnom praksu takozvanog surogat majčinstva, koje predstavlja tešku povredu dostojanstva žene i djeteta, zasnovanu na iskorišćavanju situacija materijalnih potreba majke”, rekao je poglavar Katoličke crkve.

On je dodao da, shodno tome, izražava “nadu u nastojanja međunarodne zajednice da univerzalno zabrani ovu praksu”.

Papa Franjo (87) uputio je ove komentare u četrdesetpetominutnom obraćanju diplomatama akreditovanim u Vatikanu, što se ponekad naziva njegovim govorom o “stanju svijeta”.

Malo je statističkih podataka o broju beba rođenih surogat majčinstvom. Zbog etičkih razloga, ova praksa je nezakonita u mnogim zemljama širom svijeta, kao i u nekim državama SAD.

Kritičari ove prakse upozoravaju na potencijal “pristrasnosti prema siromaštvu” kada je riječ o ženama koje postaju surogat majke zbog finansijske potrebe.

Međutim, interesovanje za ovu praksu nastavlja da raste dok sve više žena odlučuje da odgodi trudnoću do kasnije životne dobi, kada plodnost nestane, i dok sve više istopolnih parova traže načine da osnuju porodice pošto ne mogu sami da zatrudne.

U Italiji, zemlji koja okružuje Vatikan, surogat majčinstvo je nezakonito, a desničarska koalicija premijerke Giorgie Meloni uputila je u parlament prijedlog zakona koji bi proširio postojeću zabranu na kažnjavanje parova koji odlaze u inostranstvo da obave ovu proceduru.

Pročitajte još

Prihvati notifikacije