Politika

Finska će pružiti podršku BiH za dodjelu kandidatskog statusa

Finska je spremna podržati prijedlog za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, pod uslovom da to podrazumjeva napredak zemlje u implementaciji reformi koje je definisala Evropska komisija, navedeno je u saopćenju vlade Finske.

FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA
FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA

Pročitajte još

Vijeće za opšte poslove (GAC) sastat će se u Briselu u utorak, 13. Decembra, a Finsku će predstavljati Ministrica za evropske poslove Tytti Tuppurainen.

Očekuje se da će Vijeće usvojiti zaključke o godišnjem paketu proširenja Komisije, kako je navedeno u 0 na stranici vlade Finske, prenio je N1.

“Politika proširenja mora nastaviti da se zasniva na rigoroznim, ali pravednim uslovljavanjem i ispunjavanju svih kriterijuma za članstvo. Partneri se moraju posvetiti vrijednostima EU i uskladiti se sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Unije. Na dnevnom redu bi mogao biti i prijedlog Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u EU. Finska može podržati prijedlog za dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini, pod uslovom da je povezan s potrebom napretka u ključnim reformama koje je predložila Komisija”, navedeno je u saopćenju.

Također je navedeno da će Vijeće raspravljati o nacrtu zaključaka za sastanak Evropskog vijeća 15. decembra gdje će se raspravljati o “Ukrajini i Rusiji, ekonomskim i energetskim pitanjima, sigurnosti i odbrani i južnom susjedstvu”.

Pročitajte još

“Finska smatra da je važno da EU nastavi sa svojim snažnim, efikasnim i ujedinjenim odgovorom na ruske vojne napade u Ukrajini. Finska također podržava prijedlog Komisije da se Ukrajini dodijeli 18 milijardi eura makrofinansijske pomoći 2023. Finska smatra važnim brzo rješavanje problema s energetskim tržištem na nivou EU i otvorena je za istraživanje različitih opcija za smanjenje cijena energije i ublažavanje neizvjesnosti i rizika na tržištu”, navedeno je.

U Vijeću za opšte poslove, države članice EU prvenstveno predstavljaju njihovi ministri za evropske poslove. Zadaci ovog vijeća uključuju pripreme za sastanke Evropskog vijeća.

Prihvati notifikacije