Region

Milanović ne može bez svojih "omiljenih" komšija: "Bosna i Hercegovina treba postati članica EU"

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović najavio je u ponedjeljak u Usori, gradiću u sjevernom dijelu BiH, kako će Republika Hrvatska nastaviti pomagati Hrvatima u Bosni i Hercegovini, te izrazio očekivanje "kako će taj narod postati ravnopravan, a BiH zemlja članica Evropske unije.

FOTO: FENA / HINA
FOTO: FENA / HINA

“Učinit ćemo sve što možemo da se vaši interesi i dostojanstvo čuvaju, uz poštovanje države koja nam je susjedna i u čijim okvirima živite. Pozivam i druge koji su brojniji od vas da shvate kako bez Hrvata nema Bosne i Hercegovine”, rekao je Milanović obraćajući se na svečanoj sjednici povodom dana općine Usora i obilježavanja obljetnice utemeljenja 110. brigade Hrvatskoga vijeća odbrane.

Pročitajte još

Hrvatski predsjednik položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen obilježja svim poginulim braniteljima Usore, a prije obraćanja susreo se s predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Usora. Ocijenio je kako je zahvaljujući Hrvatskoj vojsci i Hrvatskome vijeću obrane okončan rat u Bosni i Hercegovini, te da na sreću u Usori nije došlo do krvoprolića između Hrvata i Bošnjaka.

“Taj kraj rata je omogućila Hrvatska vojska, hrvatske gardijske i domobranske brigade, brigade HVO-a temeljem sporazuma predsjednika Tuđmana i Izetbegovića po kojemu je Hrvatska vojska sudjelovala u operacijama na području BiH potpuno legalno i u skladu sa svim pravilima rata”, istaknuo je.

Izrazio je očekivanje kako će BiH u Zagrebu imati snažnog zagovaratelja na evropskome putu.

“Dolazim u BiH, susjednu državu, za koju želim da sa svim svojim narodima Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, što je moguće prije bude u Evropskoj uniji”, rekao je i dodao kako BiH predugo čeka na članstvo.

Milanović je izrazio očekivanje da će sunarodnjaci u BiH ostvariti punu jednakopravnost tako što će moći birati svoga člana državnog Predsjedništva.

“Pitanje predstavljenosti Hrvata u Predsjedništvu BiH je najbolji dokaz da je Hrvatima stalo do BiH, a to im se katkada drsko odriče. Hrvatima je stalo do ove države i tamo žele biti predstavljeni na dostojanstven način”, rekao je.

Prihvati notifikacije