Svijet

Erdogan odlučio, evo na šta je Turska spremna

Ankara je spremna da preuzme posredničku ulogu u trenutnim izraelsko-palestinskim tenzijama, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

FOTO: EPA-EFE/NECATI SAVAS
FOTO: EPA-EFE/NECATI SAVAS
Ilustracija

“Želim kazati da je Turska spremna za bilo kakvu vrstu posredovanja, uključujući razmjenu zatvorenika, ako to dvije strane zatraže”, rekao je Erdogan nakon sastanka vlade u turskoj prijestolnici Ankari.

Turska također poziva Izrael da prestane s bombardiranjem palestinskih područja i poziva Palestince da prestanu sa uznemiravanjem civilnih područja u Izraelu.

“Uništavanje Gaze zračnim i kopnenim napadima, bombardovanje džamija i ubijanje nevine djece, žena, staraca i civila nikada ne mogu biti prihvatljivi”, naglasio je.

Turska također vrši neophodne pripreme za isporuku humanitarne pomoći koja je potrebna ljudima u Pojasu Gaze, dodao je Erdogan, podsjetivši na napade izraelskih zračnih napada i uništavanje infrastrukture.

Ranije u ponedjeljak Erdogan je imao odvojene telefonske razgovore o najnovijoj situaciji u regionu sa izraelskim čelnikom Isaacom Herzogom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Prihvati notifikacije