Svijet

Hakan Fidan u Kairu: Turska suđuje napade na civile u Palestini

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Hakan Fidan izjavio je danas u Kairu da Turska odbacuje i osuđuje napade usmjerene na nevine civile u Palestini, kao i njihovo ubijanje, javlja Anadolu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Želio bih još jednom da naglasim da pozivamo Izrael da se pridržava međunarodnog prava i ljudskih vrijednosti, rekao je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem u Kairu.

Fidan je poručio da bi Izrael trebao imati mir ne samo s arapskim zemljama, već prvenstveno s Palestincima.

Ponovio je podršku Turske rješenju bliskoistočne krize na bazi uspostave dvije države, rekavši da bi palestinsko pitanje moglo biti riješeno uspostavljanjem palestinske države.

On je rekao da će Turska nastaviti slati humanitarnu pomoć u Gazu dok traje sukob s Izraelom.

O evakuacijama ljudi iz Gaze Fidan je rekao da se u toj blokiranoj palestinskoj regiji nalazi blizu 300 turskih državljana s dvojnim državljanstvom, a da ih je 30 evakuisano do sada.

Šef egipatske diplomacije Shoukry je rekao da Egipat i Turska dijele zajedničku viziju o važnosti napora za prevazilaženje ozbiljnih humanitarnih uticaja na Palestince. Pomjeranje sukoba između Palestine i Izraela ka vojnim operacijama nastalo je zbog neostvarivanja legitimnih prava Palestinaca, rekao je Shoukry.

Fidan boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Egiptu na poziv tamošnjeg kolege Shoukryja.

Tokom posjete, Fidan se sastao i sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem i njemačkom ministricom vanjskih poslova Analenom Baerbock.

Njegova posjeta organizirana je u jeku eskalacije tenzija između Izraela i Palestine i intenzivnih izraelskih napada na Gazu. Izrael je obustavio isporuku vode, struje i goriva Gazi i pozvao oko milion Palestinaca da napuste svoje domove na sjeveru Gaze i krenu prema jugu.

Turska je do sada poslala tri aviona s humanitarnom pomoći na egipatski aerodrom u nadi da će ih poslati u susjednu Gazu.

Prihvati notifikacije