Magazin

Eliminišite stres na poslu: Ovo su 4 stvari koje možete poduzeti

Stres se odnosi na štetne fizičke i emocionalne reakcije koje se javljaju kada zahtjevi posla ne odgovaraju vašim sposobnostima, resursima ili potrebama. Zapravo, stres nastaje kada zaposlenik i njegovo radno okruženje nisu usklađeni.

FOTO: ELISA VENTUR/UNSPLASH
FOTO: ELISA VENTUR/UNSPLASH

Stres na poslu u konačnici može rezultirati fizičkim i mentalnim zdravstvenim problemima ako ne pronađete način kako se s njim nositi. U pojedinim ekstremnim slučajevima, toksični radni stres može rezultirati traumatičnim iskustvima. Najjednostavniji način rješavanja problema često je pronalazak usklađenog posla, ali to nije uvijek opcija za sve ljude, prenosi CreateCultivate.

Ako niste u mogućnosti dati otkaz i krenuti dalje, ovo su četiri stvari koje možete odmah poduzeti kako biste olakšali situaciju i stvorili povoljnije radno okruženje.

1. Prepoznajte okidače

Prije nego što se upustite u podrobnije razmišljanje o utjecaju stresa, razjasnite šta tačno na poslu predstavlja izvor stresa. Kako znate da ste pod stresom? O čemu tada mislite? Šta se zbiva u vašem tijelu?

Obratite pažnju na to kako se osjećate na poslu u razdoblju od sedmicu ili dvije. Kako se osjećate fizički kad je riječ o tijelu i tjelesnim manifestacijama, emocionalno u srcu i umu te u konačnici mentalno? Zatim zabilježite sve situacije, događaje i ljude koji su doveli do negativne fizičke, mentalne ili emocionalne reakcije.

Prilikom svakog unosa u svoju evidenciju odgovorite na pitanja ko je bio uključen u situaciju, kakva je bila vaša reakcija te kako ste se osjećali prije, za vrijeme i poslije incidenta koji je izazvao stres.

Nakon dvije sedmice procijenite šta ste zabilježili. Možete pronaći očite stresore ili obrasce te primijetiti suptilne, ali uporne uzroke stresa kao što su specifični radni zadaci, interakcije s određenim ljudima ili neudoban radni prostor.

2. Postavite radne granice o kojima se ne može pregovarati

Činjenica je da posao nikad ne završava i uvijek ga ima. Ako već doživljavate stres na poslu, važno je da postanete vrlo jasni i strogi u pogledu granica koje ste postavili. Možda je ponekad neugodno uspostavljati ih, no važno je upamtiti da su nužne kako biste ostali zdravi i sretni. Ako nemate jasne granice, doživljavate više stresa na poslu.

Također je važno zapamtiti da je vaša odgovornost držati se svojih granica, a ne granica drugih ljudi. Ljudi će uvijek pokušavati pomaknuti granice koje ste postavili, a vaš je posao osigurati da u tome ne uspiju.

To se podjednako odnosi na granice oko radnog vremena, komunikacije, zadataka koje preuzimate i svih drugih trenutaka kada doživljavate stres na poslu. Postavite jasne granice za sebe i sve one oko vas.

3. Naučite kako riješiti sukobe

Stručnjaci kažu da su drugi glavni uzrok stresa na poslu odnosi i interakcije s kolegama i menadžerima. Ako nakon identificiranja okidača primijetite da stres na poslu uglavnom proizlazi iz odnosa, možda je vrijeme da procijenite svoje komunikacijske prakse.

Progovorite li kada osjećate da vas je neko povrijedio? Istaknete li kad neko prijeđe granicu koju ste postavili? Za kraj, zagovarate li sami sebe? Ako ne radite nijednu od ovih stvari, to bi moglo dovesti do sukoba i izazvati stres na poslu. U ovom slučaju, htjet ćete razviti jasno rješavanje sukoba i komunikacijske vještine koje vam omogućuju da zastupate svoje mišljenje, prenosi 24sata.hr.

U rješavanju sukoba na radnom mjestu pomaže vrlo jednostavan postupak. Za početak, utvrdite o čemu je tačno riječ. Upoznajte se s izvorom konflikta i prenesite mu kako se osjećate imajući pritom na umu da komunikacija uključuje razgovor i slušanje. Identificirajte rješenje, a zatim ga provedite. I to je to.

4. Budite proaktivni oko svog oporavka

Kada ste duže vrijeme bili u radnoj situaciji koja je bila stresna, postoji velika vjerovatnost da su vaši sistemi za reagovanje na stres preopterećeni. Tada počinje trauma, a u tom slučaju nestaje i sposobnost da se nosite sa situacijom.

Ako ste doživjeli hronični toksični stres s kojim se vaše tijelo nije moglo dobro nositi, to je utjecalo na promjenu mozga. Stres mijenja način na koji komunicirate i vidite svijet oko sebe te skraćuje vrijeme između događaja i reakcije na njega. Moglo bi se dogoditi da pretjerano reagujete na određene situacije na poslu ili da ste pod stresom brže i intenzivnije nego što biste očekivali.

Pažljivo pratite zbivanja oko sebe i promijenite odgovore i interakciju sa svijetom. To vam može pomoći da se osjećate psihološki sigurno i percipirate svijet onakvim kakav jest, a ne kroz leću stresa. Imajte na umu da svjesni doživljaj svijeta nije tretman za kliničku traumu, već jednostavno strategija suočavanja koju možete koristiti za upravljanje stresom na poslu. Ako već godinama doživljavate hronični stres na poslu, terapija će biti važna komponenta vašeg izlječenja.

Na kraju, u nekom trenutku više se ne radi o upravljanju stresom ili o strategijama suočavanja i prevenciji stresa. Ako radite neusklađen posao, doživjet ćete stres i tu ne možete ništa učiniti. Možda je vrijeme da počnete smišljati izlaznu strategiju i pronađete drugi posao. Ako tražite znak koji će nedvojbeno reći da je vrijeme za odlazak, provjerite strahujete li od posla koji radite, osjećate li da vam je energija iscrpljena uz ugroženo fizičko i mentalno zdravlje. Također, ako nemate priliku za profesionalni rast, a uprkos činjenici da ste zadovoljni platom i dalje osjećate nezadovoljstvo poslom, vrijeme je za neke druge prilike.

Prihvati notifikacije