Magazin

Živite opuštenije: Šta pomaže protiv stresa?

Svako osjeti stres s vremena na vrijeme.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Ali šta pomaže protiv stalnog stresa? U ovom članku dajemo vam savjete kako da živite opuštenije.

Tipični uzroci stresa

Stres, posao i zdravlje obično idu ruku pod ruku. Ako je ravnoteža između posla i privatnog života vrlo jednostrana, to uzrokuje stres – s obje strane. Ako zanemarite posao, brzo ćete se osjećati pod stresom zbog neriješenih problema. Ako previše radite, osjećat ćete se pod stresom jer zanemarujete druge važne oblasti kao što su zdravlje, porodica ili slobodno vrijeme. Neki uobičajeni uzroci stresa uključuju sljedeće:

Ako ne možete da kažete ne, preuzimate sve više posla – na poslu i kod kuće.

Izbjegavate li konfrontaciju i samo gutate probleme umjesto da ih rješavate? To također uzrokuje stres. Suočite se sa strahovima i problemima otvorenog uma kako se ne biste vječno opterećivali njima.

Učinkovito upravljanje vremenom ne znači nužno raditi sve odjednom. Nemojte se fokusirati na previše zadataka odjednom.

Da li ste apsolutni perfekcionista? Pokušaj da se date 100% u svemu što radite može dovesti samo do stresa. Postanite svjesni svojih prioriteta kako biste mogli odlučiti u šta ćete uložiti i koliko vremena i energije.

Šta pomaže protiv stresa: Najbolji savjeti

Ako prepoznate vrlo specifične probleme koji vam uzrokuju stres, možete ih pokušati smanjiti. Vježbe opuštanja i svjesni odmori pomažu vam da se opustite i smanjite stres.

Odmor i san igraju važnu ulogu i značajno doprinose zdravlju. Ako ste toliko pod stresom da imate problema da zaspite ili vam je teško da se opustite nakon posla, pokušajte s meditacijom.

Hranite se zdravo i dovoljno vježbajte. Ovo doprinosi vašem fizičkom i mentalnom zdravlju. Ograničavanje konzumacije kofeina, alkohola i nikotina također vam može pomoći u upravljanju stresom.

Svjesno pravite pauze. Skuhajte čaj od valerijane ili se opustite uz kupku od lavande. Ovi prirodni lijekovi imaju smirujući efekat.

Svjesno slušajte omiljenu muziku ili čitajte knjigu a da ne radite ništa drugo.

Postavite sebi jasne i realne ciljeve i planirajte način na koji ćete ih postići. Tako ćete izbjeći neizvjesnost.

Prihvati notifikacije