Magazin

Dobitnica Oscara Louise Fletcher preminula u 88. godini

Američka glumica Louise Fletcher, koja je dobila Oscara za ulogu u filmu “Let iznad kukavičjeg gnijezda“ iz 1975., preminula je u 88. godini života, izvijestio je Associated Press.

FOTO: INSTAGRAM
FOTO: INSTAGRAM

Louise je preminula u snu okružena porodicom u svom domu u Montdurausseu u Francuskoj, rekao je novinskoj agenciji njezin agent David Shaul. Njezin sin Andrew Bick je za Hollywood Reporter potvrdio da je preminula prirodnom smrću, nakon što je preživjela dvije borbe s rakom dojke.

Glumica je 1976. osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu za ulogu nemilosrdne medicinske sestre Mildred Ratched u Foremanovoj adaptaciji istoimenog romana Kena Keseya iz 1962.. Film je te godine osvojio i nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca i najbolji scenarij.

Njen prikaz ovog lika bio je toliko nezaboravan da je platforma Netflix 2020. po njemu napravila seriju “Ratched“ koja prati priču medicinske sestre koja postane negativac.

Sestra Ratched nalazi se u samom vrhu najupečatljivijih filmskih negativaca, rame uz rame s Hannibalom Lecterom, vješticom iz Čarobnjaka iz Oza, Darthom Vaderom i Normanom Batesom, a prilikom premijere filma publika je tokom jedne od ključnih scena, ustala sa stolica i počela vikati “Ubij je!“.

Prihvati notifikacije