Magazin

Danas je Međunarodni dan kafe! Znate li u kojim zemljama se najviše pije kafa?

Širom svijeta danas se obilježava Dan kafe, najpopularnijeg napitka, bez kojeg većina stanovnika svijeta ne može da zamisli početak dana.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Sve do nedavno, ovaj dan se u većini zemalja obilježavao 29. septembra, ali kako je određeno od Međunarodne organizacije za kafu, prvi zvaničan datum je 1. oktobar, koji je obilježen prvi put 2015. godine u Milanu. Tako se ovaj datum koristi za promociju i slavljenje kafe kao napitka, i propraćen je događajima širom svijeta.

Mnogi ne bi mogli da zamisle dan bez nje. Ovaj napitak konzumiraju ljudi širom svijeta i smatra se najpopularnijim pićem na planeti, poslije vode. Kafa nikad nije bila popularnija, procjenjuje se da se dnevno popije tri milijarde šoljica ovog napitka.

Pročitajte još

Ista navika prisutna je i u većem dijelu svijeta, ali ipak nigdje kao u Evropi. To potvrđuje i rang-lista zemalja u kojima se najviše pije kafa (države su rangirane na ovoj listi po broju kilograma konzumirane kafe po stanovniku).

Kao što smo već napomenuli, najviše kafe se pije u evropskim zemljama, ali ne u onim koje vam prvo padaju na pamet. Italija i Francuska, na primjer, zauzimaju tek trinaesto i osamnaesto mjesto, iako su navodno poznate po svojoj kulturi ispijanja kafe. Brazil, zemlja u kojoj se proizvodi čak trećina kafe na svijetu, zauzima ne baš visoko petnaesto mjesto, piše Radio Novi Grad.

Vjerovali ili ne, kafa se najviše pije u nordijskim i zemljama Beneluksa.

Finska zauzima prvo mjesto na listi, a za njom slijede i ostale države iz ovih regiona.

Pogledajte u nastavku kako izgleda kompletna lista 20 zemalja u kojima se najviše pije kafa (po stanovniku):

Finska – 12 (kg kafe po stanovniku godišnje) 

Norveška – 9.9 
Island – 9 
Danska – 8.7 
Holandija – 8.4 
Švedska – 8.2 
Švajcarska – 7.9 
Belgija – 6.8 
Luksemburg – 6.5 
Kanada – 6.2 
Bosna i Hercegovina – 6.1 
Austrija – 5.9 
Italija – 5.8 
Slovenija – 5.8 
Brazil – 5.5 
NJemačka – 5.5 
Grčka – 5.4 
Francuska – 5.1 
Hrvatska – 4.9 
Kipar – 4.8 
Prihvati notifikacije