Kako objašnjava gastroenterolog David Poppers, korisno je znati koja hrana može utjecati na stvaranje gasova više od druge.
“Svako ima različite bakterije u crijevima, a one su obično odgovorne za stvaranje gasova”, rekao je za Men’s Health, prenio je N1.
Prema klinici Cleveland, gasove najčešće uzrokuju neprobavljivi ugljikohidrati.
“Većina ugljikohidrata razgrađuje se u molekule šećera, ali vlakna se ne mogu razgraditi u molekule šećera i umjesto toga prolaze kroz tijelo neprobavljena. Kad dospiju u debelo crijevo, bakterije započinju proces fermentacije koji proizvodi gasove, a kada se oni nakupe, osjećamo nadutost”, pojašnjava dr. Christine Lee.
Namirnice koje su najčešći krivci za vjetrove:
– brokula, kupus i ostalo povrće bogato vlaknima,
– zob i hljeb od cjelovitog zrna pšenice,
– mlijeko, sir i jogurt,
-jabuke, banane i breskve,
– grah,
– gazirana pića,
– proteini,
– umjetni zaslađivači,
– smokve, suhe šljive i kesteni.
Ako gasovi postanu problem, bilo bi dobro da pokušate voditi dnevnik prehrane i tako otkriti koju hranu trebate izbjegavati. Više vježbajte, jedite više kivija, odaberite rižu kao izvor ugljikohidrata, uzmite si vremena za jelo i ograničite unos alkohola.