Magazin

BROJKA NIJE MALA Saznajte koje namirnice najčešće uzrokuju vjetrove

Vjetrovi su normalna pojava i oni su kombinacija dvije stvari: zraka koji progutate dok jedete i hrane koju jedete.

FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA
FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA

Kako objašnjava gastroenterolog David Poppers, korisno je znati koja hrana može utjecati na stvaranje gasova više od druge.

“Svako ima različite bakterije u crijevima, a one su obično odgovorne za stvaranje gasova”, rekao je za Men’s Health, prenio je N1.

Prema klinici Cleveland, gasove najčešće uzrokuju neprobavljivi ugljikohidrati.

“Većina ugljikohidrata razgrađuje se u molekule šećera, ali vlakna se ne mogu razgraditi u molekule šećera i umjesto toga prolaze kroz tijelo neprobavljena. Kad dospiju u debelo crijevo, bakterije započinju proces fermentacije koji proizvodi gasove, a kada se oni nakupe, osjećamo nadutost”, pojašnjava dr. Christine Lee.

Namirnice koje su najčešći krivci za vjetrove:

– brokula, kupus i ostalo povrće bogato vlaknima,

– zob i hljeb od cjelovitog zrna pšenice,

– mlijeko, sir i jogurt,

-jabuke, banane i breskve,

– grah,

– gazirana pića,

– proteini,

– umjetni zaslađivači,

– smokve, suhe šljive i kesteni.

Ako gasovi postanu problem, bilo bi dobro da pokušate voditi dnevnik prehrane i tako otkriti koju hranu trebate izbjegavati. Više vježbajte, jedite više kivija, odaberite rižu kao izvor ugljikohidrata, uzmite si vremena za jelo i ograničite unos alkohola.