Čitanje roka trajanja, zajedno sa pravilnim skladištenjem hrane, može smanjiti količinu otpada hrane.
Rok upotrebe hrane je period tokom kojeg je hrana bezbjedna za upotrebu, ali samo ako su ispunjeni uslovi pravilnog transporta, skladištenja i upotrebe. Zbog toga je važno razlikovati kada je rok trajanja na namirnici naznačen kao datum minimalne trajnosti „najbolje upotrijebiti do” ili kao „upotrebljivo do”.
Datum minimalne trajnosti („najbolje upotrijebiti do” ili „najbolje do kraja”) predstavlja period tokom kojeg se može očekivati da će hrana zadržati svoja optimalna organoleptička svojstva; originalan izgled, ukus i tekstura.
Nakon isteka minimalnog roka trajanja postoji mogućnost da se neka od ovih svojstava promijene, ali će hrana biti bezbjedna za konzumaciju neko vrijeme, pod uslovom da je pakovanje neotvoreno i neoštećeno i da je hrana uskladištena u skladu sa uputstva na pakovanju. To se najčešće odnosi na čajeve, kafu, tjestenine, začine, kekse i sokove.
Za kvarljivu hranu, kao što su svježe meso, svježa riba i svježe mlijeko, koristi se oznaka „upotrebljivo do”. Ova oznaka označava datum do kojeg je hrana bezbjedna za konzumiranje i može se konzumirati samo do tog datuma.
„Upotrebljivo do“ podrazumijeva, na primjer, fabrički upakovano svježe meso, svježu ribu, svježe tjestenine, svježe mlijeko, meke i svježe sireve, pripremljene (oprane i isječene) salate od povrća i voća, sendviče, svježe paštete i sosove. Nakon isteka roka trajanja, ova hrana se smatra nebezbjednom i štetnom po zdravlje i ne treba je konzumirati.
Oznaka datuma je data kao dan, mjesec i godina, u zavisnosti od očekivanog roka trajanja. Za rok trajanja kraći od tri mjeseca navode se dan i mjesec, a za rok trajanja duži od tri mjeseca, a kraći od 18 mjeseci, mjesec i godina. Ako je rok duži od 18 mjeseci, onda se navodi samo godina. Ponekad je naveden pun datum, tj. dan, mjesec i godina, piše punkufer.hr.