Retrovizor

Billy the Kid – Odmetnik, revolveraš i legenda Divljeg zapada

Poznati odmetnik s Divljeg zapada Billy the Kid rođen je 23. novembra 1859. godine. Pravo ime bilo mu je William Henry McCarty,a koristio se i pseudonimima Henry Antrim i Willam Bonney.Prema legendi ubio je 21 čovjeka,tj.jednog za svaku godinu svoga života. Iako je malo toga poznato o njegovom životu, postao je legendom kada je njegov ubica, šerif Patt Garrett, objavio senzacionalnu biografiju naziva Authentic Life of Billy, the Kid.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Billy The Kid bio je učesnik poznatog stočarskog rata u okrugu Lincoln 1878. u službi kod engleskog stočara, bankara i trgovca Johna Tunstalla. Kada su mu poslodavca ubili članovi grupe gradskih trgovaca nazvane Kuća, Billy se pridružio bandi tzv. Regulatora koju je predvodio rančer Richard Dick Brewer. Uspjeli su osvetiti smrt Tunstalla, a nakon što je ubijen i Brewer na čelo Regulatora došao je sam Billy. Sljedeće tri godine banda je počinila nekoliko ubistava, bježala iz zatvora, a Billy je pokušao dobiti pomilovanje od guvernera Novog Mexica u zamjenu za informacije o saradnicima. Nagodba nije uspjela i Billy the Kid se vratio ubijanju. Guverner je raspisao nagradu za njegovu glavu.

Tokom toga vremena, Billy Kid sprijateljio se s lokalnim ambicioznim konobarom i bivšim lovcem na bizone Patt Garrettom. Kada je Garret 1880. izabran za šerifa okruga Lincoln krenuo je u lov na svog prijatelja. Nakon što ga je uspio zarobiti, Billy je pobjegao ubivši pritom dva stražara. Billyjeva sloboda bila je kratkoga vijeka, načuvši glasine da se Billy Kid nalazi u blizini Fort Sumnera šerif ga je potražio u kući zajedničkog prijatelja Maxwella. Dok je u zamračenoj sobi ispitivao Maxwella, u sobu je naglo ušao Billy Kid, a Garrett ga je upucao prije nego se ovaj snašao, piše Povijest.hr

Billy je ubijen14. srpnja 1881. godine, a imao je svega 21 godinu. Postoji sačuvana njegova fotografija, koja je prodana 2011. za 2.300.000 dolara (jedna od najviših cijena ikad plaćenih za fotografiju).

Prihvati notifikacije