Retrovizor

Dr. Semir Osmanagić: Sjećanje na 14. april 2006. godine i početak arheoloških istraživanja (VIDEO)

Povodom godišnjice zvaničnog početka arheoloških istraživanja u Visokom, razgovarali smo sa dr. Semirom Osmanagićem, koji se prisjetio kako je sve to izgledalo, ali i dešavanja iz aprila 2005. godine kada je prvi put posjetio lokalitete u Visokom.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

No prije nego što pogledate video, donosimo vam i novinski izvještaj o početku istraživanja, koji je objavljen 15. aprila 2006. godine.

“U Visokom, srednjovjekovnoj prijestonici bosanskih kraljeva, jučer su počela prva iskopavanja na više lokaliteta kako bi se potvrdile teze istraživača Semira Osmanagića da se tu krije Bosanska piramida Sunca. Tim eksperata je rano ujutro istraživanja počeo na lokalitetu Ravne, gdje je s ekipom spasilačke čete Rudnika „Kakanj“ prvo obavio razgledanje i ispitivanje podzemnih tunela. Podzemni prolazi, kao i grad Visoki, nikada nisu u potpunosti istraženi.

Pročitajte još

Postoje legende da su oni kopani namjenski kako bi povezali tri kraljevske rezidencije: Arnautoviće, Moštre i grad Visoki. Istraživanje će pokazati jesu li to samo legende ili historijske činjenice, kazao je direktor Zavičajnog muzeja Visoko Senad J. Hodović. Nakon dva i po sata provedena pod zemljom, koordinator Komiteta za geologiju Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ Nadija Nukić novinarima je kazala da tunel nije djelo prirode, niti rudarsko okno, kako su tvrdili pojedini stručnjaci, podsjeća Visoko.ba.

Riječ je o lijepo obrađenim prolazima koji su orijentirani prema stranama svijeta i s račvanjima pod 90 stepeni, kazala je Nukić, dodavši da je tunel u koji je ekipa ušla prohodan na dužini od 300 metara, a špekulira se da kompleks seže više kilometara.

Član Fondacije Amer Smailbegović kazao nam je da su u oknu pronašli rasprostranjenu mrežu tunelskog sistema, koji prolazi kroz sve geološke naslage, istaknuvši da je interesantno da su plafoni i zidovi pravougaoni. S druge strane, istraživanja su počela i na samoj Visočici gdje će biti otkopano sedam sondažnih bunara, sloj po sloj. Osmanagić je istraživanje Visočice ocijenio najvećim geoarheološkim projektom u svijetu ove godine.

Pokazat ćemo da su ove površine potpuno popločane kamenim blokovima pješčara, te da je dizajn piramide sačinjen od kamenih blokova breće. Nove analize potvrdile su da su sve tri piramide u visočkoj dolini: Sunca, Mjeseca i Zmaja identičnog dizajna. Prema tome, ovo nisu brda preoblikovana u piramide već građevine, djelo ljudskih ruku, kazao je Osmanagić.

Prvi dan istraživanja privukao je više od 120 predstavnika domaćih i stranih novinarskih ekipa. Među njima su se našle i kompletne ekipe BBC-a, Reutersa, ZDF-a, te austrijski, holandski, hrvatski i novinari iz SCG”, navela je tada novinarka Sanja Škuletić.