BiH

Ambasador BiH u Kanadi poručio da 1. mart nije njegov praznik

Ambasador BiH u Kanadi Aleksandar Bogdanović dobio je poziv da prisustvuje akademiji povodom Dana nezavisnosti BiH koji organizuje Bosanski kulturni centar Toronto u saradnji sa Institutom za istraživanje genocida Kanada i bosanskohercegovačkom dijasporom u Kanadi.

FOTO: IGK
FOTO: IGK

U odgovoru je ambasador drsko odgovorio kako 1. mart nije državni praznik, te da nijedan član osoblja Ambasade ne može prisustvovati tom događaju. Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić ovlastio je savjetnicu Danijelu Čolić da može doći i čak se obratiti na akademiji.

Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa bosanskohercegovačkom dijasporom u Otavi 1. marta na Dan nezavisnosti BiH je organizovao mirni protest ispred Ambasade Bosne i Hercegovine, javili su iz IGK-a.

FOTO: IGK
FOTO: IGK

Tom prilikom je poslana poruka da je nemoralno, antidržavno i antiustavno omalovažavati jedan od najvažnijih državnih praznika BiH, Dan nezavisnosti. Istovremeno je konstatovano da ambasador navedenim ponašanjem krši uredbu Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je naložilo diplomatskim predstavništvima da obilježe Dan nezavisnosti.

Pročitajte još

Sa protesta u Otavi poslate su sljedeče poruke:

– Naš je izbor istina.

– Dan nezavisnosti BiH je ustavna i historijska istina koju vi, ambasadore ne možete umanjiti.

– Sramno je dok gradonačelnici više od 10 kanadskih gradova čestitaju Dan nezavisnosti BiH, vi ambasadore negirate slavni državni praznik.

– Dok članovi parlamenta i vlade Kanade čestitaju Dan nezavisnosti BiH, vi ambasadore zabranjujete diplomati iz Ambasade BiH u Kanadi da govori na akademiji u Torontu.

– Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH.

– Prvomartovski referendum je demokratski izraz slobodne volje bh. građana i jedan od najvećih trenutaka historije BiH, poručili su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Prihvati notifikacije