Politika

Aliefendić: "Nametnuta Vlada Federacije nije osigurala novac za besplatne udžbenike!"

Zastupnik Parlamenta FBiH tvrdi kako obećanje nije ispunjeno...

FOTO: FACEBOOK ALMEDIN ALIEFENDIĆ
FOTO: FACEBOOK ALMEDIN ALIEFENDIĆ

Zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Almedin Aliefendić, oštro je kritikovao Vladu Federacije zbog neispunjenih obećanja u vezi s besplatnim udžbenicima za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole.

Aliefendić je istakao da je populizam postao sinonim za vlast koja je nametnuta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Obećali su nabavku besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole, čime se Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke hvalilo i obavijestilo javnost, uključujući i kantonalna ministarstva obrazovanja.

Pročitajte još

Sada kada je školska godina već počela, udžbenici nisu još osigurani školarcima. Nabavka udžbenika ovisi o planiranim sredstvima u Budžetu Federacije BiH, ali Vlada nije usvojila taj budžet niti ga dostavila u parlamentarnu proceduru. Nažalost, to znači da će učenici i njihovi roditelji biti uskraćeni za udžbenike i podršku u školskoj godini 2023./2024. Vlada Federacije BiH i resorno Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke su zakazali u ispunjavanju svojih obećanja i pokazali neozbiljnost u svom radu.

Pozivam premijera Nermina Nikšića da hitno uskladi sa svojim koalicionim partnerima rebalans Budžeta i da ga dostavi na usvajanje u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine. Na taj način možemo spriječiti da i ostali građani dožive sudbinu učenika koji su ostali bez osiguranih udžbenika. Ako niste u mogućnosti ispunjavati svoje redovne obaveze i obećanja prema građanima, molimo vas da podnesete ostavke, jer ono što trenutno prezentirate nije u interesu građana”, poručio je Aliefendić.

Prihvati notifikacije