Život

Ako imate vremena i koju marku u džepu posjetite Jajce: Kraljevski grad čija će vas ponuda oduševiti

Malo koji grad u BiH može toliko da ponudi ljubiteljima prirode, turistima i izletnicima kao što to može Jajce. Ako niste posjetili ovaj grad, onda morate obavezno!

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Zaista, teško je naći grad koji ima toliku širinu ponude, pošto ovdje možete sve: obići srednjovjekovne građevine, posjetiti Muzej AVNOJ-a i Franjevački muzej u kojem ćete vidjeti kostur posljednjeg bosanskog kralja, uživati u vodopadima i slapovima, mljeti brašno u vodenici, spuštati se zip-lineom, voziti se i ručati na lađi na jezeru ili se kupati na brani.

Ako imate vremena ispred sebe i koju marku u džepu, neka Jajce bude vaš prvi izbor.

Vodopad Jajce jedinstveni prirodni fenomen u centru grada, odavno je postao zaštitni znak Jajca i ono zbog čega turisti prvo dolaze. Budite i vi jedan od njih i uživajte u pogledu na ovaj čarobni prizor sa svih strana i terasa, i obavezno posjetite platformu u podnožju. Ako ste dovoljno hrabri, spustite se zip-lineom preko vodopada i doživite nalet adrenalina dok vas kapljice vode ugodno hlade po licu.

Na par kilometara od centra grada, nalazi se dvadeset vodenica na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera.

Znate li da u Jajcu postoji spomenik – hram boga Mitrasa, indoevropskog božanstva i zaštitnika ratnika koji datira između 3. i 4. vijeka nove ere? Spomenik je toliko sačuvan da se na njemu mogu i sada vidjeti originalne boje korištene prilikom izrade.

I to nije sve od ponude, tu je predivna tvrđava, koja krije bogatu historiju. S obzirom na to da ćete se prilično zagrijati u penjanju do Starog grada Jajca, da se rashladite idite prvo u katakombe izdubljene u živoj stijeni ispod platoa između Medvjed-kule i Crkve Svete Marije.

Kada se konačno popnete na tvrđavu, možete da uživate u divnom pogledu na Jajce, ali i saznate da se ispod zidina nalaze podzemni hodnici i prostorije.

Svratite u Muzej II zasjedanja AVNOJ-a, poseban je po tome što je jedini muzej potpuno posvećen antifašizmu kao svjetskoj pojavi, sa autentičnim eksponatima.

Postoje Veliko i Malo jezero, a oba pružaju nevjerovatne mogućnosti za sport i rekreaciju, zabavu i uživanje svim generacijama. Od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, vožnje bicikla, šetnje i na kraju roštilja na poznatom izletištu kod mlinčića – ovdje možete sve.

Ako ste sve ovo do sada obišli, nagradite se ručkom i probajte autentičnu kuhinju ovog grada. Da biste osjetili sve njegove čari, probajte hranu u Eko centru “Slapovi”. I ovo i dalje nije sve što ovaj grad nudi, upustite se u šetnju i istraživanje, a susretljivi i ljubazni lokalci rado će vam predložiti šta trebate vidjeti, pravi biser naše zemlje koji zaslužuje da se na mapi turističkih mjesta obilježi bolje.

Prihvati notifikacije