Život

Brojni turisti uživali u letenju balonima u turskoj Kapadokiji

Baloni na vrući zrak mogli su se vidjeti iznad turske Kapadokije u nedjelju, 19. maja, povodom proslave 19. maja, sjećanja na Ataturka, Dan omladine i sporta, prekretnicu kojom se obilježava početak Rata za nezavisnost zemlje.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Na snimcima se mogu vidjeti brojni posjetioci koji uživaju u vožnji balonima na vrući zrak iznad dolina predivne Kapadokije.

Brojni turisti i tokom 2024. godini uživali su u letenju balonima u poznatoj Kapadokiji u Nevsehiru.

Godišnje Kapadokiju, koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a, posjeti nekoliko miliona turista iz cijelog svijeta, a dešava se da već ujutro na nebu leti i stotinjak balona od kojih svaki može voziti do 20 osoba. Mnogi domaći i strani turisti posjećuju Kapadokiju kako bi uživali u prelijepim krajolicima.

U posljednjih pet godina više od 14 miliona turista posjetilo je muzeje i druge znamenitosti u regiji.

Kapadokija je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Turkiye gdje se spajaju ljepote prirode i istorije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu, koji je nastao erozijom vulkanskog pepela.

Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake, ljudi su tokom istorije u Kapadokiji ostavili tragove civilizacija, gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela.