Bez obzira na to kupujete li ga u pekari ili pečete kod kuće, hljeb vrlo brzo gubi svježinu za svega nekoliko dana zna postati suh ili početi buđati.
Iako mnogi ljudi hljeb čuvaju u kuhinjskom ormariću ili kutiji za hljeb, vjerujući da je to najbolji način da ostane svjež, te metode često ne sprječavaju pojavu buđi, naročito u toplim i vlažnim uslovima, piše Express.
Srećom, jedan pekar otkrio je jednostavan trik koji može znatno produžiti svježinu hljeba – bez potrebe za bilo kakvom posebnom opremom. Sve što vam treba jeste zamrzivač.
Možda vam ideja zamrzavanja hljeba na prvi pogled djeluje nepraktično, ali zapravo se radi o najefikasnijem načinu da sačuvate njegov ukus i teksturu, a ujedno spriječite razvoj buđi.
Ključ je u pravilnom umotavanju hljeba – ako ga zamrznete dobro zamotanog, on će zadržati vlagu bez da postane bajat. Prilikom vađenja, možete ga lagano tostirati ili ugrijati u rerni, i ponovo će biti kao svježe pečen.
Suprotno uvjerenju da čuvanje hljeba u frižideru pomaže, stručnjaci tvrde da hlađenje zapravo ubrzava proces bajatosti.
Stavljanjem hljeba u zamrzivač možete mu značajno produžiti rok trajanja – od nekoliko dana na čak nekoliko sedmica, što ovu metodu čini ekonomičnom i praktičnom i za porodice i za pojedince.
Pekar Garet Busbi iz pekare Busby tvrdi: „Hljeb u zamrzivaču je zaštićen od buđanja jer nema topline ni vlage koje su glavni uzroci njenog nastanka.“
Dodaje da hljeb u frižideru može trajati koji dan duže, ali vrlo brzo gubi na kvaliteti – dok zamrznuti, pravilno umotan hljeb čuva i teksturu i ukus.
Preporučuje se zamrzavanje hljeba u plastičnoj foliji ili vrećicama za zamrzavanje, a idealno je zamrzavati kriške pojedinačno za lakše korištenje – posebno ujutro kad vam treba brzi doručak. Cijele vekne možete blago zagrijati prije rezanja.
Hljeb se može odmrzavati na sobnoj temperaturi ili kratko ugrijati u rerni kako bi mu se vratila hrskava kora.
Iako zamrzavanje nije trajno rješenje, ono „značajno“ produžava trajnost hljeba bez gubitka na ukusu. Uz ovaj jednostavan korak, vaš hljeb može ostati svjež, ukusan i bez buđi mnogo duže.