Magazin

Punih 20 godina tragao je za najzdravijim doručkom na svijetu i tvrdi da ga je našao, ovako izgleda

Zamislite da neko punih 20 godina traga za najzdravijim doručkom na svijetu?

tortilja
FOTO: UNSPLASH

Upravo je Dan Butner proveo poslednje dvije decenije proučavajući navike ljudi koji žive 100 ili više godina, posebno hranu koju jedu. U zabačenom uglu Nikoje u Kostariki pronašao je najzdraviji doručak na svijetu.

„Pod krovovima od crvenih crjepova, desetak ljudi iz Nikoje budi se svakog jutra u 4 sata ujutru. Potpaljuju drva u glinenim pećima, stavljaju kotlove začinjenog pasulja da prokuhaju i mijese tijesto od kukuruznog brašna“, piše on za CNBC.

„Žena odvoji komad tijesta veličine loptice za golf, stavi ga na papir za pečenje i formira savršeno okruglu pljeskavicu. Stavlja je na vreli glineni tanjir, gde testo naraste, a zatim ga savija u savršenu tortilju”, ispričao je on.

“Na drugom kraju šporeta njih trojica pomiješaju pasulj sa lukom, crvenom paprikom i lokalnim začinskim biljem. Pasulj se polako kuha oko sat vremena, a zatim pomiješa sa pirinčem”, dodao je Bitner.

Šta ovo jelo čini tako zdravim?

Kukuruzne tortilje su odličan izvor složenih ugljenih hidrata sa nižim glikemijskim indeksom od cijelih zrna. Pepeo razbija ćelijske zidove kukuruza čineći niacin (vitamin B) dostupnim i oslobađajući aminokiseline koje tijelo može da apsorbuje.

Crni pasulj sadrži iste antocijanine (aminokiseline) koje se nalaze u borovnicama. Bogate su, čiste crijeva, snižavaju krvni pritisak, regulišu insulin i pune su folata, kalijuma i vitamina B.

Kombinacija pasulja i pirinča stvara kompletan protein, što znači da jelo sadrži sve aminokiseline neophodne za dug život. Prema Butnerovim riječima, ukupna cijena ovog doručka je oko četiri eura, a može se pripremiti za cijelu nedjelju, piše Krstarica.