Magazin

Napravite krofne kao iz pekare: Recept uz koji ne možete pogriješiti

Ukoliko ste poželjeli krofne, ovaj slatkiš možete spremiti i u svom domu, a recept koji smo pronašli obećava ukus jednak onim u pekari.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Za pripremu će vam trebati 15ak minuta, s tim da će tijesto trebati “odmoriti” sat vremena prije nego budu spremne za prženje.

Sastojci:

kesica kvasca

200 ml toplog mlijeka

2 kašike šećera

200 ml mlake vode

650 g brašna

Pola kašičice ulja

75 ml ulja

2 jaja.

Dodatno:

ulje za prženje i šećer u prahu.

U zagrijano mlijeko dodajte kvasac i kašiku šećera. Dodajte i mlaku vodu te ostavite na 10 minuta dok ne nabubri.

Dodajte 75 ml ulja, pa umutite dva jajeta i dodajte u smjesu. Potom dodajte so i brašno, malo po malo, pritom miješajte smjesu.

Umijesite tijesto i ostavite da odstoji na sat vremena. Razvaljajte tijesto i uz pomoć čaše izrežite na krugove. Pecite u zagrijanom ulju dok ne postignu zlatnu boju s obje strane. Pospite ih šećerom u prahu.